Afrika, Azië en Italië zijn het meest corrupt

In China zijn exporteurs het meest bereid steekpenningen te betalen in ruil voor economische gunsten. In de Scandinavische landen is die bereidheid het geringst. Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde jaarlijkse onderzoek van Transparancy International.

Het instituut kwam gisteren voor het eerst met een (kortere) lijst van smeergeldbetalers.

Denemarken is net als vorig jaar het minst corrupte land. Als enige kreeg het van Transparancy International het cijfer 10. Nederland staat met het cijfer 9 net als vorig jaar achtste, een lichte verbetering omdat die plek niet meer hoeft te worden gedeeld met Noorwegen, dat een plaatsje zakte. Het meest corrupte land ter wereld is net als vorig jaar Kameroen. Met slechts 1,5 punten stond het land op de 99ste plaats. Het instituut baseert zijn onderzoek op gegevens van wetenschappers, politici en andere deskundigen. Als een land niet op de lijst voorkomt betekent dat niet dat het niet of wel erg corrupt is, maar dat er niet genoeg gegevens voorhanden zijn.