Acordis bezorgt Akzo Nobel grote buitengewone last

Akzo Nobel moet in het vierde kwartaal een buitgewone last van circa 500 miljoen euro (1,1 miljard gulden) nemen als gevolg van de verkoop van vezeldochter Acordis aan investeringsmaatschappij CVC. Behalve 200 miljoen euro voor verdere reorganisaties bij Acordis incasseert het chemieconcern ook een boekverlies van 300 miljoen euro.

Dit heeft het concern vanochtend bekendgemaakt bij de presentatie van de resultaten over het derde kwartaal. De vezelactiviteiten bezorgen Akzo Nobel al langere tijd problemen. Afgelopen kwartaal kwamen ze voor 19 miljoen euro in het rood, tegen een winst van 20 miljoen euro vorig jaar.

Voor het eind van het jaar hoopt Akzo Nobel dat Acordis in handen is beland van CVC. Die investeringsmaatschappij betaalt er 825 miljoen euro voor, aanmerkelijk minder dus dan waarvoor het onderdeel bij Akzo Nobel in de boeken staat.

Vice-voorzitter Fritz Fröhlich van Akzo Nobel haastte zich vanochtend te zeggen dat de kosten deels van boekhoudkundige aard zijn. ,,Wij houden vast aan onze prognose dat de winst uit gewone bedrijfsuitoefening [exclusief eenmalige lasten] ongeveer gelijk zal zijn aan vorig jaar.''

Ook in het derde kwartaal komen de resultaten behoorlijk overeen met een jaar geleden. Een flink hogere winst bij de farmadivisie en de verkoop van enkele activiteiten compenseerden het operationele verlies in de vezelsector. ,,Een gevolg van de cyclus in de textielindustrie en de traditionele zomerflauwte'', aldus Fröhlich over de vezels.

De nettowinst van Akzo Nobel bedroeg in het derde kwartaal 197 miljoen euro (433 miljoen gulden), 1 procent meer dan in 1998. De omzet groeide 6 procent tot 3,6 miljard euro.

De `winstmachine' van het concern is de farmadivisie die het resultaat met 17 procent zag stijgen tot 133 miljoen euro. De verkopen (701 miljoen) namen met een kwart toe, in de Verenigde Staten zelfs met bijna de helft, mede als gevolg van hogere investeringen in het verkoopapparaat.

Dat Japan onlangs de deuren voor de anticonceptiepil heeft opengezet is nog niet in de cijfers van het concern te zien. ,,We hebben geen pil op de Japanse markt gebracht omdat er nog problemen zijn over de inhoud van de bijsluiter. De zaak wordt getraineerd. Het lijkt er op dat de gynaecologen willen blijven verdienen aan de talloze abortussen'', aldus financieel directeur Frits Hensel.

Bij de chemicaliën steeg de omzet met bijna 20 procent tot 966 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat nam iets minder hard toe, met 17 procent tot 91 miljoen. Bij de verfactiviteiten steeg het resultaat met 2 procent (142 miljoen).

Het verlies van Acordis heeft volgens Fröhlich geen gevolgen voor de verkoop aan CVC. Het concern verwacht binnen enkele weken groen licht van de ondernemingsraad. Dan moet alleen Brussel nog toestemming geven.