Weer kritiek VN op Irak-beleid VS

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, heeft gisteren opnieuw – indirect – naar de Verenigde Staten uitgehaald omdat deze contracten blijven tegenhouden die volgens hem de humanitaire problemen van de Iraakse burgers kunnen helpen verlichten. In een brief aan de Veiligheidsraad van de VN die gisteren in omloop was, meldde Annan dat inmiddels 572 contracten voor levering van goederen aan Irak ter waarde van in totaal 700 miljoen dollar worden opgehouden. Annan noemde geen namen, maar zijn brief was duidelijk gericht tegen de VS, die meer dan 450 contracten tegenhouden. De Amerikaanse plaatsvervangend VN-ambassadeur Peter Burleigh verdedigde gisteren de Amerikaanse politiek. Hij wees erop dat het gaat om levering van goederen die door Bagdad ook voor militair gebruik kunnen worden aangewend en om contracten die volgens Washington niet vallen onder het humanitaire olie-voor-voedselprogramma. (AP)