Waarschuwing voor falen handelsronde

Directeur-generaal Mike Moore van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft gisteren op een bijeenkomst van 25 landen in Lausanne gewaarschuwd voor het mislukken van de wereldwijde handelsronde waarvoor begin december in het Amerikaanse Seattle het startsein wordt gegeven. Volgens Moore staat een mislukking vast als de lidstaten van de WTO zich niet snel flexibeler opstellen over de onderwerpen die op de agenda moeten komen.

De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Charlene Barshefsky uitte zich positiever. Zij heeft geen twijfel over het doorgaan van de conferentie in Seattle en ze verwacht dat de onderhandelingen zich over een groter aantal onderwerpen zullen uitstrekken dan de eerder overeengekomen agenda waarop alleen landbouw en diensten prijken.

Voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie brengt morgen een bezoek aan president Clinton om te proberen de meningsverschillen tussen de EU en de VS over de handelsronde weg te nemen. (Reuters, AFP)