Vredesmacht houdt in Bosnië Serviër aan

De vredesmacht SFOR heeft gisteren in Bosnië de Bosnische Serviër Damir Došen aangehouden. Hij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden, in 1992 gepleegd in het gevangenkamp Keraterm bij Prijedor, in het noordwesten van Bosnië.

De 32-jarige Došen werd in Tuzla opgepakt door Britse soldaten van SFOR. Hij wordt naar verwachting vandaag overgebracht naar Den Haag, waar hij terecht moet staan voor het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden. Došen is de 35ste verdachte die in verband met oorlogsmisdaden in Bosnië en Kroatië is aangehouden. Zijn aanhouding is de eerste sinds Carla del Ponte is aangetreden als hoofdaanklager bij het tribunaal.

Došen werd in 1995 in staat van beschuldiging gesteld door het tribunaal. Hij zou tussen 24 mei en 30 augustus 1992 als commandant van een ploeg bewakers in Keraterm misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden hebben gepleegd. In Keraterm, een kamp dat was gevestigd op het terrein van een oude keramiekfabriek, hielden de Bosnische Serviërs meer dan drieduizend Bosnische moslims en Kroaten gevangen onder onmenselijke omstandigheden. Honderden gevangenen werden doodgeslagen, de anderen werden gemarteld, uitgehongerd en vernederd. In juli 1992 openden bewakers het vuur op een groep gevangenen, waarbij 140 van hen werden gedood. Volgens de aanklacht draagt Došen als commandant van een van de ploegen bewakers verantwoordelijkheid voor die misdrijven.

Došen zal vermoedelijk terecht staan met de eerder gearresteerde Dragan Kulundzija, die eveneens in de Keraterm-aanklacht wordt genoemd. Beiden kunnen levenslang krijgen.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft gisteren de Servische Radicale Partij (SRS) in de Servische Republiek in Bosnië uitgesloten van deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen van april volgend jaar. Het verbod is het resultaat van de weigering van de SRS om drie van haar bestuursleden te royeren. Een van de drie is Nikola Poplašen, die niet alleen partijvoorzitter is, maar die ook president is van de Servische Republiek in Bosnië. De SRS is tegen het Dayton-vredesakkoord en Bosnië-gezant Wolfgang Petritsch en zijn voorganger Carlos Westendorp hebben hem al maanden geleden gesommeerd af te treden als president – een eis waaraan Poplašen weigert gevolg te geven. De OVSE stelde de Radicale Partij eerder een ultimatum: als ze zich niet uiterlijk op 22 oktober zou hebben ontdaan van Poplašen en twee andere bestuursleden, zou ze worden geschrapt van de lijst van partijen die aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar deelnemen. De SRS heeft het ultimatum genegeerd.

De SRS is in de Servische Republiek in Bosnië een `filiaal' van de gelijknamige partij in Servië, die wordt geleid door de ultra-nationalist Vojislav Šešelj. Poplašen is al sinds zijn aantreden als president in een machtsstrijd gewikkeld met de internationale gemeenschap – in de persoon van eerst Carlos Westendorp en later diens opvolger Wolfgang Petritsch – en de gematigde premier van de Servische Republiek, Milorad Dodik. (Reuters, AFP, AP)