VN sturen vredesmacht naar Timor

De VN-Veiligheidsraad heeft gisteravond unaniem ingestemd met het zenden van een vredesmacht van bijna 11.000 man naar Oost-Timor. De vredesmacht zal de plaats innemen van INTERFET, de internationale troepenmacht onder leiding van Australië.

Volgens onder-secretaris-generaal Bernard Miyet zal de vredesoperatie ,,een van de grootste en misschien een van de duurste'' zijn uit de geschiedenis van de VN. Afgelopen vrijdag ging de Veiligheidsraad akkoord met een 6.000 man sterke vredesmacht voor Sierra Leone. Ter vergelijking: de vredesmacht UNPROFOR voor ex-Joegoslavië omvatte 31.000 man.

De nieuwe vredesmacht, onder de naam UNTAET, zal bestaan uit 9.150 soldaten, onder wie 200 militaire waarnemers, en 1.640 politiemensen. Hun taak is Oost-Timor bij te staan op de weg naar onafhankelijkheid, onder andere door het instellen van een overgangsbestuur en het ter hand nemen van de wederopbouw. De VN-missie staat onder leiding van de Braziliaan Sergio Vieira de Mello, thans onder-secretaris-generaal voor humanitaire aangelegenheden van de VN. VN-secretaris-generaal Kofi Annan benoemde hem gisteren tot zijn speciale vertegenwoordiger voor Oost-Timor en tot overgangsbestuurder van de vroegere Portugese kolonie. De Mello was eerder verantwoordelijk voor het opzetten van het VN-burgerbestuur in Kosovo.

De vredesmacht wordt operationeel op het moment dat INTERFET zijn taak, herstel van orde en veiligheid in Oost-Timor, als geëindigd beschouwd. De internationale troepenmacht kwam naar Oost-Timor om het geweld te beteugelen van pro-Indonesische milities, dat in augustus losbarstte nadat het overgrote deel van de bevolking zich in een referendum had uitgesproken voor het verbreken van de banden met Indonesië. De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Downer, zei vanochtend te verwachten dat INTERFET medio januari zal worden vervangen door de nieuwe vredesmacht. Hij zei ook dat Australië bereid is ook de leiding van de nieuwe missie op zich te nemen, maar dat Canberra daarvoor niet actief zal lobbyen. Sommige Aziatische landen hebben bedenkingen geuit tegen het Australische leiderschap over INTERFET.

De nieuwe Indonesische president Abdurrahman Wahid heeft vanochtend gezegd dat de Oost-Timorese verzetsleider `Xanana' Gusmão waarschijnlijk binnenkort naar Jakarta komt. Als dat gebeurt, zullen ,,(vice-president) Mega en ik hem op het vliegveld ontvangen'', aldus Wahid. Hij zei dat het belangrijk is voor Indonesië goede betrekkingen te houden met Oost-Timor. (AP)