Virgin blijft klagen over `vuile trucjes'

De Britse luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic gaat in beroep, nadat een Amerikaanse rechter een klacht van Virgin tegen concurrent British Airways (BA) gisteren niet ontvankelijk verklaarde.

Virgin houdt staande dat BA reisbureaus en vaste klanten oneerlijk korting geeft op tickets en zo probeert een monopolie te vestigen op de transatlantische routes tussen Londen en de Verenigde Staten. Bovendien zou BA zijn dominante positie op het Londense vliegveld Heathrow misbruiken. BA heeft daar veertig procent van de landings- en startrechten, zogeheten slots. ,,De vuile trucjes blijven doorgaan'', aldus Virgin-woordvoerder Will Whitehorn vanmorgen. ,,Er is geen sprake van dat we nu opgeven.''

Virgin, opgericht door de Britse zakenman Richard Branson, kreeg in juli op een soortgelijke klacht gelijk van de Europese Commissie, die BA een boete van vier miljoen pond (bijna veertien miljoen gulden) oplegde. ,,We vertrouwen erop dat we de Amerikaanse rechter alsnog van hetzelfde kunnen overtuigen'', aldus de Virgin-woordvoerder. Een Britse rechter heeft BA eerder dit jaar gedwongen 610.000 pond schadevergoeding aan Virgin te betalen, na een klacht van Virgin dat British Airways passagiers ,,wegkaapte'' en had ingebroken in computers van Virgin.

BA-directeur Robert Ayling verwelkomde de beslissing van de Amerikaanse rechter, sprak van ,,een goede dag voor iedereen bij BA'' en zei te hopen dat ,,de oorlog nu voorbij is''. Wel daalde de koers van het aandeel BA op de beurs in Londen gisteren met bijna twee procent.

Amerikaanse en Europese mededingingsautoriteiten hebben British Airways eerder dit jaar verboden nauw met American Airlines samen te werken op transatlantische routes, omdat dat een oneerlijk monopolie zou vestigen.