Prijs op hoofd van Basajev

De Russische regering heeft een losprijs van één miljoen dollar gezet op het hoofd van de Tsjetsjeense krijgsheer Sjamil Basajev. Hij wordt door Moskou verantwoordelijk gehouden voor fundamentalistische opstanden in de buurrepubliek Dagestan en voor de aanslagen op flatgebouwen in Russische steden waarbij bijna driehonderd doden vielen.

De bekendmaking kwam gisteren van generaal Gennadi Trosjev, bevelhebber van de Russische strijdkrachten in Dagestan. ,,Basajev moet worden geëlimineerd. Hij heeft te veel ongeluk afgeroepen over Rusland en over zijn eigen volk'', zei Trosjev. Het doet er niet toe wie Basajev komt brengen, zo voegde hij daaraan toe, of dat nu een Tsjetsjeen is of een lid van de Russische geheime diensten of commando-eenheden.

Russische verkenningseenheden zijn vandaag tot in de voorsteden van de hoofdstad Grozny doorgedrongen en hebben daar vuurcontact gehad met de Tsjetsjenen. De voorsteden die in de bekendmaking werden genoemd, Pervomajskoje en Sadovoje, liggen vlak onder een bergrichel die uitziet op Grozny. In Moskou is niet gezegd of de stad zal worden bestormd, maar volgens waarnemers bestaat er weinig twijfel over de Russische bedoeling de Tsjetsjeense hoofdstad in te nemen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, zei gisteren dat Rusland bereid is met de Tsjetsjenen te onderhandelen over een politieke oplossing van het conflict, maar pas nadat de Tsjetsjenen zich hebben overgegeven en de wapens hebben neergelegd. Zaterdag zei Ivanov nog dat een politieke dialoog ,,vandaag nog kan beginnen''.

De VN-hulporganisatie UNHCR is uiterst bezorgd over het lot van tienduizenden Tsjetsjeense burgers, die vast zitten in het oorlogsgebied, sinds de Russische troepen het afgelopen weekeinde de laatste vluchtweg naar het buurland Ingoesjetië afsloten. Uit het hermetisch afgesloten oorlogsgebied komen veel berichten over doden en gewonden onder de burgerbevolking, aldus de UNHCR. (Reuters, AFP, AP)