Overname van Air Holland afgeblazen

De overname van chartermaatschappij Air Holland door Schreiner Luchtvaart Groep gaat niet door. Volgens directeur Jan Röben van Schreiner bestonden op het laatste moment ,,te veel onzekerheden'' om van de overname een succes te maken.

Een van de knelpunten die tot het afblazen van de fusie hebben geleid was het dure contract voor Air Holland met touroperators. Bovendien had Air Holland in de ogen van Schreiner te dure leasecontracten voor de vier Boeings 757 en drie Boeings 737 met de vliegtuigbouwer gesloten. Na de mislukte onderhandelingen van Schreiner de afgelopen week om die contracten open te breken zag het bedrijf geen gezonde financiële basis meer om het noodlijdende Air Holland – Nederlands enige overgebleven zelfstandige chartermaatschappij met een marktaandeel van 25 à 30 procent – over te nemen.

Bovendien had de ondernemingsraad van Schreiner (500 miljoen omzet, 600 werknemers) zijn bedenkingen tegen de voorgenomen overname. ,,De tijd om ook dat allemaal in goede banen te leiden ontbrak'', aldus Röben.

Schreiner heeft Air Holland gisteravond meegedeeld dat het `onvoldoende zekerheden' heeft gekregen om de overname te bekrachtigen. Onduidelijk is wat nu gaat gebeuren met de luchtvaartmaatschappij: de directie van Air Holland beraadt zich nog.

In een reactie zegt Air Holland het jammer te vinden dat Schreiner afhaakt. Schreiner had beloofd om de maatschappij in zijn huidige vorm voort te zetten. Voor Air Holland bestonden veel overnamekandidaten, waaronder Easy Jet en enkele reisorganisatoren, maar die hadden andere plannen met de maatschappij. Zo was het prijsvechter Easy Jet vooral om de start- en landingsrechten van Air Holland op Schiphol te doen.