Nieuwe junta Pakistan haalt burgers binnen

De Pakistaanse legerleider, generaal Musharraf, heeft vier burgers aangewezen die naast een aantal generaals plaatsnemen in de nationale veiligheidsraad, het orgaan dat het land voorlopig gaat besturen. Ook zijn twee burgers tot minister van Financiën en Buitenlandse Zaken en één tot procureur-generaal benoemd.

De benoemingen moeten bijdragen aan het ,,gematigde en liberale'' karakter dat het regime van Musharraf wil uitdragen, zo menen waarnemers in Pakistan. Geen van de kandidaten had een functie in de regering van premier Sharif, wiens regering twee weken geleden werd afgezet.

De meest opvallende naam is die van Mohammad Yaqub, gouverneur van de Centrale Bank van Pakistan. Hij neemt zitting in de veiligheidsraad en moet de Pakistaanse economie versterken, samen met een andere bankier, Shaukat Aziz, die minister van Financiën wordt. Aziz, een hoge functionaris bij de Amerikaanse Citibank, lijkt te zijn gekozen om de banden met de internationale monetaire instituten aan te halen. Pakistan wacht al maanden op een aantal leningen van de Wereldbank en het IMF. Abdus Sattar wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Sattar was eerder staatssecretaris en Pakistaans ambassadeur op de zwaarste post, New Delhi.

Na de staatsgreep van 12 oktober beloofde generaal Musharraf schoon schip te maken in Pakistan, met een keiharde aanpak van corrupte politici en ambtenaren. Hij beloofde de Pakistanen verder dat hij het land ,,een echte democratie'' zal teruggeven, maar noemde geen datum voor parlementaire verkiezingen. De grondwet en de twee kamers van het parlement zijn opgeschort.