Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Mojo-concerten verkocht aan SFX

Mojo, verreweg de grootste organisator van pop- en jazzconcerten in Nederland, komt in Amerikaanse handen. Tachtig procent van de aandelen in Mojo zijn verkocht aan het Amerikaanse SFX Entertainment. De omzet van Mojo bedraagt ongeveer 100 miljoen gulden. De overnameprijs is niet bekend gemaakt.

Mojo is onder meer de organisator van muziekfestivals als North Sea Jazz, Pinkpop, Lowlands en Dynamo. Daarnaast organiseert Mojo de concerten van de meeste Amerikaanse en Engelse popgroepen in Nederland, zoals de Rolling Stones of Michael Jackson. Wat betreft concerten van buitenlandse popgroepen in Nederland trekt Mojo met ongeveer één miljoen bezoekers per jaar een marktaandeel van 85 procent, zegt Leon Ramakers, grootaandeelhouder en topman van Mojo.

SFX Entertainment is de leidende organisator van live entertainment met een omzet van 1,8 miljard gulden en een beurswaarde van bijna 3 miljard gulden. Vorige maand zette SFX zijn eerste stap in Europa met de overname van twee grote concert-organisatoren in het Verenigd Koninkrijk (Midland en Apollo) en de grootste organisator in Scandinavië (Telstar). ,,En daar zal het niet bij blijven'', zegt Ramakers van Mojo.

Mojo was eigendom van Ramakers, die de meerderheid van de aandelen had, en een zestal medewerkers. Oprichter Berry Visser, die in 1968 de basis legde voor het bedrijf, is vier jaar geleden uitgekocht.

Ramakers (52) blijft nog minimaal vijf jaar in dienst als president van Mojo. SFX noemt de overname van Mojo een belangrijke aanvulling op de eerdere acquisities in Europa. ,,Leon Ramakers is een de meest succesvolle en invloedrijke festivalorganisatoren'', meldt SFX in een persbericht.