Mitsubishi snijdt zwaar in personeel

De Japanse autofabrikant Mitsubishi wil het personeelsbestand met 12.000 mensen terugbrengen. De vermindering moet de komende vier jaar haar beslag krijgen, zo heeft Mitsubishi vanmorgen bekendgemaakt. Bij Mitsubishi werken nu nog zo'n 90.000 mensen.

Mitsubishi reageerde op een bericht in de gezaghebbende Japanse krant Asahi Shimbun, die vandaag melding maakte van de plannen. De personeelsreductie zou hoofdzakelijk via natuurlijk verloop moeten plaatsvinden. Volgens het dagblad is het de bedoeling voorlopig geen nieuw personeel aan te nemen. Verder denkt de Japanse autofabrikant erover oudere werknemers vervroegd met pensioen te laten gaan. Het gaat met name om mensen die op het hoofdkantoor werken en in de verkoop zitten.

In 1997 kwam Mitsubishi in de rode cijfers door tegenvallende verkopen op de binnenlandse markt. Ook de economische crisis in Azië speelde mee. De slechte resultaten leidden tot een reorganisatieplan dat in 2001 moet zijn voltooid. In maart 2004 zal het aantal werknemers volgens de plannen nog 78.900 bedragen.

De stap van Japans vierde autofabrikant is de jongste in een reeks van aankondigingen van saneringen door grote Japanse bedrijven. Een woordvoerder van Mitsubishi zei dat een lopend herstructureringsprogramma zal worden geïntensiveerd. Als gevolg van slechte verkoopresultaten in Japan en de rest van Azië, boekte de Mitsubishi-groep in het fiscale jaar dat in maart 1998 eindigde voor het eerst een verlies. Daarna werd een saneringsprogramma gelanceerd, dat leidde tot een lichte winst in het volgende fiscale jaar.

Eerder deze maand kondigde Nissan, Japans tweede autofabrikant, een personeelsvermindering met 21.000 (14 procent) aan. Begin dit jaar kocht het Franse Renault 36,8 procent van de Nissan-aandelen.

In Nederland worden ook auto's van Mitsubishi gebouwd. Dat gebeurt bij Nedcar in Born waar ook Volvo's worden geassembleerd. Bij Nedcar kon vanochtend geen antwoord worden gegeven op de vraag of de reorganisatie bij Mitsubishi ook gevolgen zal hebben voor de activiteiten van het Japanse bedrijf in Nederland. Over het voortbestaan van Nedcar bestaat al onzekerheid sinds de overname van Volvo door het Amerikaanse Ford begin dit jaar. Volgens president-directeur Dewulf van Nedcar worden de komende maanden cruciaal voor zijn bedrijf. (AP)