Meisje van veertien veroordeeld om ontucht met kleine kinderen

Een veertienjarig meisje uit Enschede is vanochtend door de rechtbank in Almelo wegens ontucht met tientallen kleine kinderen veroordeeld tot zes maanden jeugddetentie en jeugd-tbs. De uitspraak is conform de eis.

Volgens de rechtbank is overtuigend bewezen dat het meisje zich met haar jongere zusje schuldig heeft gemaakt aan ontucht. De zusjes hebben direct na hun aanhouding in mei al bekend. Omdat er volgens deskundigen gevaar voor herhaling is, wordt het meisje in een instelling voor jeugdigen (jeugd-tbs) geplaatst. Aangezien ze minderjarig is, vond de rechtszaak twee weken geleden in Almelo achter gesloten deuren plaats.

De zaak kwam in mei van dit jaar aan het licht en leidde tot grote onrust in de wijk Boswinkel, waar de twee zusjes toentertijd met hun ouders woonden. Enkele tientallen kinderen, in leeftijd variërend van twee tot negen jaar, werden door het tweetal gedwongen tot seksuele handelingen. Zo werden er stokjes gestoken in anus en vagina van de slachtoffers. Dat gebeurde onder andere in Het Rutbeek, een recreatiegebied even buiten Enschede. Uit het politie-onderzoek kwam naar voren dat er minstens 75 slachtoffers zijn. De kinderen ondergingen een aidstest, omdat de zusjes ook van spuiten gebruik maakten. Niemand bleek besmet.

Eind september heeft de politie in Twente de ouders en een oom van de meisjes opgepakt. Het drietal wordt ervan verdacht de zusjes te hebben ,,aangezet tot ontuchtige handelingen''. De ouders, 46 en 41 jaar, woonachtig in Almelo en de 39-jarige oom zouden, aldus de politie, de meisjes ,,de gelegenheid hebben geboden de ontuchtige handelingen te verrichten''. Dat zou onder meer betekenen dat ze hun huizen aan de zusjes ,,ter beschikking hebben gesteld''.

Er werkt een politieteam van vijftien man aan de zaak. De drie zitten nog altijd vast op verdenking van betrokkenheid, en zij zullen vermoedelijk moeten voorkomen. Het jongere zusje, elf jaar oud, kan nog niet strafrechtelijk worden vervolgd (omdat ze nog geen twaalf jaar oud is) en bevindt zich in een jeugdhuis van bewaring.