Letselschade jaarlijks 2,2 mld

De medische kosten die nodig zijn om letsel na ongevallen te behandelen, bedragen jaarlijks 2,2 miljard gulden. Dat is 3,4 procent van het totale budget van de gezondheidszorg.

Dit blijkt uit het rapport `Kosten van ongevallen' dat gisteren door de Stichting Consument en Veiligheid is aangeboden aan minister Borst (Volksgezondheid). De stichting heeft in samenwerking met de Erasmus Universiteit in Rotterdam voor de totale medische kosten na ongevallen – van huisarts, ambulance, behandelingen en opname tot nazorg – een nieuw rekenmodel ontwikkeld. De kosten zijn gebaseerd op de cijfers van 1997.

Jaarlijks krijgen 2,7 miljoen Nederlanders een ongeluk waarbij ze dusdanig letsel oplopen dat medische zorg vereist is. De meeste ongelukken, ruim een half miljoen, vinden plaats in en rond het huis. Jaarlijks kosten de medische behandelingen voor deze `privé-ongelukken' 1,3 miljard gulden. Van dat bedrag is eenderde nodig om heupfracturen te behandelen.

Een bedrag van 410 miljoen gulden is nodig om jaarlijks de 140.000 slachtoffers van verkeersongelukken te behandelen. Van dat bedrag is 270 miljoen nodig voor de medische zorg van fietsers die bij een ongeluk betrokken raken. Gemiddeld wordt na een verkeersongeluk een bedrag van 2.900 gulden per patiënt uitgegeven. Per jaar lopen 180.000 mensen een sportblessure op. Voor de behandeling daarvan wordt in totaal 206 miljoen gulden uitgegeven. In twee procent van het aantal ongelukken gaat het om zelfverwondingen. Om die te behandelen wordt jaarlijks 45 miljoen gulden uitgegeven.

Naarmate de leeftijd van de slachtoffers stijgt, nemen ook de kosten voor behandeling van letsel aanmerkelijk toe. Hoewel mensen boven de 75 jaar slechts 5 procent van het totale aantal letsels oplopen, nemen zij eenderde van de medische kosten voor hun rekening (702 miljoen).

Minister Borst noemde gisteren in Den Haag de ongelukken ,,een kostbaar probleem voor de volksgezondheid''. Volgens Borst moet er worden geïnvesteerd in de preventie om bijvoorbeeld de kostbare behandeling van heupfracturen te voorkomen. Borst: ,,Geen losse kleedjes en snoeren, goede verlichting en geen slaapmiddelen die iemand wankel ter been maken. Dat geldt niet alleen thuis, maar ook in de zorginstellingen.''