JIMMY SCOTT

Het extreme vibrato brengt iedereen in verwarring. Is dit een hoogbejaarde dame of een knul die de baard nog in de keel moet krijgen? Bezoekers van het laatste Crossing Border weten inmiddels: hier zingt Jimmy Scott, een androgyn ogende heer van 74.

In 1950 maakte hij zijn eerste 78-toeren platen, twaalf jaar later dreigde hij door te breken met een lp voor het label van Ray Charles maar er kwam iets tussen. Begin jaren negentig maakte hij bij Warner zijn zoveelste comeback maar na drie cd's mocht hij weer gaan. Er werd niet genoeg aan hem verdiend.

Dat het kleine label Artists Only! zich nu over Scott heeft ontfermd is mooi, maar nadelig voor de begeleiding. Bij Warner kreeg hij altijd eerste klas musici maar op Holding back the Years is het kader nogal anoniem. Het repertoire op deze door Lou Reed aangeprezen cd is echter zo uitdagend dat kleine Scott desondanks het uiterste uit zijn stramme lijf perst. Dat resulteert in roerende versies van John Lennons `Jealous Guy' en `Nothing compares 2 U' van The Artist alias Prince. Ook zijn lezingen van `Almost Blue' van Elvis Costello en `Sorry seems to be the hardest Word' van Elton John hebben een hoog dramatisch gehalte. Sublieme fin-de-siècle-muziek, kortom.

Jimmy Scott: Holding back the Years (Artists Only! 3984 27577).Distr. Warner.

    • Frans van Leeuwen