Internationale beurzen

LONDEN

De Europese beurzen schudden vanmorgen de koersval met 1,1 procent van New York van zich af, maar wisten slechts lichte winst te boeken na het lagere slot dat ze gisteren kenden. In Londen was, behoudens meevallende resultaten van bank Abbey National, weinig te beleven. Abbey mocht 3,3 procent omhoog. De omzet op de beurs was laag, en werd gedomineerd door handel in het staalconcern Corus en telecomgigant Vodafone Airtouch. Olie-aandelen deden het slecht, waardoor de FTSE-index weinig kon stijgen. De index nam met 24,7 punten (0,4 procent) toe tot 6.034 punten.

FRANKFURT

Deutsche Bank presenteerde vanmorgen tegenvallende kwartaalcijfers, en moest dat bekopen met een koersdaling van 2 procent. Voor het overige waren beleggers in de ban van de vijf grote economische instituten, die een groei in Duitsland voorspellen van 2,7 procent volgend jaar, en ECB-econoom Issing die een stevige hint gaf dat de rente in Europa wellicht spoedig omhoog gaat. De Dax-index wist te stijgen met 35,2 punten (0,7 procent) tot 5.356 punten.

PARIJS

Financiële aandelen moesten ook in Frankrijk terug, met lichte dalingen voor AXA en CCF. Gebrek aan ander nieuws zorgde voor een kalme beurs, waar de CAC-index omhoog kon met 21,2 punten (0,5 procent) tot 4.690 punten.

TOKIO

De koersval op Wall Street drukte vanmorgen op alle Aziatische beurzen de stemming. Een uitzondering was het Nikkei-gemiddelde dat 23 punten (0,13 procent) steeg tot 17.672.

In Hongkong eindigde de Hang-Sengindex 1,8 procent lager. De Australische All Ordinaries zakte 0,87 procent. De schade in Zuid-Korea bleef beperkt tot een verlies van 0,23 procent.

NEW YORK

Geruchten dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed) komende maand de rente met 0,5 procent zou verhogen drukten het Dow-Jonesgemiddelde gisteravond ruim 120 punten omlaag naar 10.350. Goede kwartaalcijfers konden oliereuzen zoals Exxon en Chevron niet voor een neergang behoeden. Exxon, dat in het derde kwartaal een nettowinst boekte van 1,5 miljard dollar, verloor 3,66 procent.

Chevron, met een 82 procent hoger bedrijfsresultaat in het afgelopen kwartaal, ging 4 procent omlaag. Het Amerikaanse telecom- en kabelbedrijf AT&T liet juist een tegenovergesteld beeld zien. Een 4,5 procent lager bedrijfsresultaat schrikte de beleggers niet af. Het fonds werd 3,92 procent meer waard. Het conglomeraat Minnesota Mining and Manufacturing (3M) profiteerde maar licht van zijn goede kwartaalcijfers.