ING weg uit ECT-consortium

ING trekt zich terug uit het consortium dat het Rotterdamse containeroverslagbedrijf Europe Combined Terminals (ECT) overneemt. Dit is vanochtend bevestigd door een woordvoerder van het financiële concern.

Het aandeel van ING in het consortium (14 procent) wordt waarschijnlijk overgenomen door ABN Amro. De bank wordt dan voor 28 procent eigenaar van ECT. De gemeenteraad van Rotterdam moet zich hierover nog uitspreken.

De ING-woordvoerder wilde vanochtend niet meedelen waarom ING zich nu heeft teruggetrokken. Mogelijk houdt het besluit verband met de bezwaren van Brussel tegen de deelneming van het handelshuis Hutchison Whampoa uit Hongkong, dat ook in de nieuwe opzet een beslissende invloed in het management van ECT krijgt. ABN Amro is de huisbankier van Hutchison.

ECT, het grootste containeroverslagbedrijf in Europa, zou in de aanvankelijke opzet worden overgenomen door een consortium bestaande uit Hutchison Port Holdings (35 procent), de gemeente Rotterdam (ook 35 procent), de banken ABN AMRO en ING (elk 14 procent) en het personeel van ECT(2 procent). Het consortium neemt ECT voor circa 680 miljoen gulden over van de huidige eigenaren Nedlloyd, de havenconcerns Pakhoed en Internatio-Müller, die al geruime tijd van het slecht renderende bedrijf af willen.

De Europese Commissie maakte eerder dit jaar bezwaar tegen de oorspronkelijke opzet voor de overname waarbij Hutchison voor 50 procent eigenaar zou worden van ECT.

Volgens de Commissie zou Hutchison een te dominante invloed krijgen in het containervervoer in diepzee-havens in Noordwest-Europa. Hutchison, een wereldwijd opererende onderneming, controleert al de containeroverslag in de Engelse havens Felixstowe en Thamesport.

Om aan de bezwaren van de Brusselse mededingingsautoriteiten tegemoet te komen nam Hutchison ten slotte genoegen met een minderheidsaandeel van 35 procent in het Rotterdamse containeroverslagbedrijf.