IMF ziet snelle groei economie Nederland

De Nederlandse economie zal dit jaar bijna een half procentpunt sneller groeien dan het kabinet-Kok voorziet. Dat blijkt uit de prognose die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gisteren heeft gepubliceerd in het kader van de jaarlijkse evaluatie van de Nederlandse economie.

Het IMF komt daarbij voor dit jaar uit op een groei van 3,2 procent. In de jongste Miljoenennota komt het kabinet op basis van prognoses van het Centraal Planbureau op 2,75 procent. Volgens de IMF-raming stevent Nederland af op het vierde achtereenvolgende jaar van economische groei boven de 3 procent. Ook voor het jaar 2000 rekent het IMF op een groei van ,,rond de drie procent''.

Ondanks de fors hogere raming van de economische groei schat het IMF dat het begrotingstekort over dit jaar uitkomt op 0,4 procent van het bruto binnenlands product. Dat is wel in lijn met de prognose in de Miljoenennota.

Het hoge consumentenvertrouwen en de aantrekkende wereldeconomie zorgen er volgens het IMF voor dat de Nederlandse economie op korte termijn boven zijn langjarige trend kan blijven groeien. Het Fonds waarschuwt echter wel voor de krappe arbeidsmarkt, de ruime kredietverlening, de sterk gestegen woningprijzen en de hoge beurskoersen. Een oordeel over `oververhitting' van de Nederlandse economie geven de IMF-onderzoekers niet. ,,Sommige directeuren wezen naar de snelle stijging van de onroerend-goedprijzen en kredietverlening als bewijs van aanstaande oververhitting. Andere directeuren merkten daarentegen op dat de inflatie gematigd bleef en dat tekenen van mogelijke oververhitting moeilijk te herkennen zijn'', aldus het IMF-verslag. Vorige week waarschuwde premier Kok wel voor de hoge huizenprijzen en aandelenkoersen.