Home Alone

De reeks Home Alone-films illustreert precies het misverstand over wat kinderen leuk vinden. Natuurlijk vinden ze Home Alone leuk, want ze willen allemaal wel eens alleen thuis blijven, zeker als ze daar volgens hun ouders nog te jong voor zijn. En al helemaal als ze vervolgens in hun eentje met behulp van klappertjespistolen en huis-tuin-en-keukenapparatuur een hele bende dieven onschadelijk kunnen maken. Kevin (Macaulay Culkin) had er toch al niet zo'n zin in om met de kerstdagen met zijn ouders naar Parijs te gaan (`Jek, Parijs', hoor je de makers al denken. Cultuur? Eiffeltoren? Nee, wij blijven ook liever op de bank) en kan zijn geluk niet op als hij ontdekt dat zijn ouders dat waarschijnlijk ook niet willen, want hij wordt thuis vergéten (!).

Wat volgt is een aanstekelijke formulefilm, met veel slapstick-elementen, gooi- en smijtwerk en rancuneuze humor die eigenlijk op de ouders van de schooljeugd die in grote getale naar deze film werd meegesleept, is gericht. Leuk, denken ze, er krijgt iemand een emmer verf over zich heen. Daar moet Jantje thuis ook altijd zo om lachen. Daarna volgden nog twee Home Alone-films, die het kunstje nog eens dunnetjes overdoen, met net iets meer blauwe ogen en gebroken ledematen. Want exploderende boosdoeners gaan nooit dood. Regel 1 in een kinderfilm. En ze krijgen altijd spijt.

Na de eerste twee films uit de serie werd het vroegwijze kindsterretje Culkin (is het nou echt toeval dat zijn achternaam op `sulking', `pruilen' lijkt?) vervangen door de unaniem als veel aardiger bevonden Alex Linz. Daarna maakte hij vooral naam door een rechtszaak tegen zijn ouders te beginnen, omdat ze zijn miljoenengages zouden hebben verkwanseld. Voor Home Alone (1990) kreeg hij de voor een jeugdige hoofdrolspeler ook al niet onaardige som van 100.000 dollar. Twee jaar later kon hij voor het vervolg een slordige 5 miljoen dollar opstrijken en het atypische The Good Son dat een einde moest maken aan zijn lievige imago (met Culkin als in- en inslecht ettertje) leverde hem nog eens zo'n 15 miljoen dollar op. `Ik krijg niet eens zakgeld', klaagde hij vervolgens tegen de pers. Inmiddels zijn zijn ouders uit de ouderlijke macht ontzet (foei! ze waren niet eens officieel getrouwd) en is de zorg voor de miljoenen aan een accountant overgedragen. Is de moraal van het verhaal nou dat je dat krijgt als je je kinderen alleen thuislaat?

Home Alone (Chris Columbus, 1990, VS), FOX, 20.30-22.30u.

    • Dana Linssen