GLUREN MET WEBCAMS

Door de vele webcams hoeft zelfs de meest doorgewinterde reiziger in principe zijn of haar huis niet meer uit. Veel plaatsen ter wereld zijn immers via het net te bekijken. Dat geldt natuurlijk vooral voor plaatsen die in historisch of religieus opzicht belangrijk zijn. Een voorbeeld is de webcam die op de Klaagmuur in Jeruzalem staat gericht (www.thewall.org). Iedere zestig seconden verandert het beeld, zo belooft de site. In werkelijkheid kan het wel eens langer duren.

Wat je ziet is eigenlijk een saai plaatje van een groep mensen bij een muur. Spannend wordt het pas als je je realiseert wat voor muur het is, en wat die mensen daar doen. Dergelijke informatie is ruimschoots voorhanden en wordt op een toegankelijke, Amerikaans aandoende manier gepresenteerd. Het kopje `Six reasons why the wall is holy' kondigt bijvoorbeeld een uitleg aan over de religieuze achtergronden van de klaagmuur. De site bevat verder veel wervende informatie over het joodse geloof. Je kunt je opgeven voor emailgroepen, fragmenten uit de Torah beluisteren, een lijst met aanbevolen literatuur bekijken, en niet-joden kunnen zich informeren over de mogelijkheid zich tot het judaïsme te laten bekeren. Wie ten slotte nog vragen heeft, kan die stellen via de aanklikbare button `Ask a rabbi'.

Ook de minder in het geloof geïnteresseerde toerist kan aan zijn of haar trekken komen bij de virtuele klaagmuur. Net als bij de echte Klaagmuur is het mogelijk briefjes achter te laten met persoonlijke boodschappen en gebeden. Deze worden vervolgens via email verstuurd, in Jeruzalem uitgeprint en door een student van Aish HaTorah in de echte Klaagmuur gelegd, zo wordt beloofd.

Ook het labyrint van tunnels onder de Tempelberg is te bekijken met een virtuele tour. Archeologische vondsten zijn te bewonderen, en je kunt luisteren naar een uitgebreide geschiedenis van de Tempelberg.

(beeld www.thewall.org)