Franse politie arresteert twee Baskische terroristen

De Franse politie heeft gisteren in het Zuid-Franse Pau een terroriste van de Baskische afscheidingsbeweging ETA gearresteerd die eerder dit jaar onderhandelingen voerde met de Spaanse regering. Volgens verklaringen van de Spaanse autoriteiten stuitte de Franse politie tijdens een verkeerscontrole bij toeval op de twee ETA-activisten.

Het aanhouden van Belén González Peñalva, een van de oudgedienden binnen de terreur-commando's en verdacht van minstens vier moorden, komt juist nadat de ETA afgelopen weekeinde een communiqué uitgaf waarin de bereidheid werd uitgesproken opnieuw met de Spaanse regering rond de tafel te gaan zitten. In de open brief, gepubliceerd in een aan de ETA gelieerd dagblad, werd de regering beschuldigd de besprekingen te traineren rond ,,het stopzetten van het gewapend conflict''.

In de brief wijst ETA drie van haar zwaarste terroristen aan als ,,onderhandelaars''. Hiertoe behoren José Antonio Urrutikoetxea, betrokken bij de aanslag op een warenhuis waarbij 22 slachtoffers vielen waaronder vrouwen en kinderen, en Antton López Ruiz, moordenaar van de historische ex-ETA aanvoerder Yoyes, die voor de ogen van haar zoontje werd geliquideerd wegens afvalligheid. De drie onderhandelaars, die worden gerekend tot de meest radicale fractie van de beweging, zitten momenteel vast in de gevangenis.

Regering en oppositie in Spanje hebben met scepsis gereageerd op het nieuwe aanbod van de ETA. Gevreesd wordt dat de nieuwe, radicale eisen slechts een excuus vormen voor hervatting van de terreuraanslagen nadat deze vorig jaar september werden stopgezet. De ETA eist dat de regering bekend maakt hoe en wanneer ze alle gevangen ETA-terroristen vrijlaat en dat ,,het buitenlandse Spaanse leger'' niet langer bases aanhoudt in de Baskische regio. Volgens de regering Aznar is het nieuwe aanbod van de ETA ,,een propaganda-oefening voor intern gebruik''.

Tot dusver heeft de regering Aznar onderstreept dat zij geen politieke concessies zal doen in ruil voor een definitieve stopzetting van het ETA-geweld. Verplaatsing en vervroegde vrijlating van gevangen ETA-terrorsten zal per geval bekeken worden. In mei van dit jaar vonden voor het eerst rechtstreekse gesprekken plaats tussen de regering en de ETA. De onderhandelingen, waarbij Belén González betrokken was, bleven zonder resultaat.

De `gematigd' Baskisch-nationalistische partij PNV noemde de arrestatie van González gisteren ,,geen toeval'' en een belemmering voor onderhandelingen. De PNV die vorig jaar een pact sloot met de ETA-aanhang, weigerde de afgelopen dagen mee te doen aan herdenking van het twintigjarige bestaan van het statuut waarin de bestuurlijke bevoegdheden van de Baskische regio zijn vastgelegd. De partij, ooit mede-opsteller, verwerpt dit zogenaamde ,,statuut van Gernika'' omdat het de vorming van een Baskische natie in de weg staat.