Flamboyant

Payne Stewart was een van de meest stijlvolle en kleurrijke golfers ter wereld. Door zijn flamboyante manier van kleden was de Amerikaan over de hele wereld bekend; ook bij veel niet-golfers. Stewart was van jongsaf een kledingfreak. In het begin van zijn carrière speelde hij al in plusfour, soms zelfs in combinatie met overhemd en das, zoals golfers zich aan het begin van deze eeuw kleedden. Stewart noemde zijn opzichtige manier van uitdossen ,,mijn eigen, kleine bijdrage om de tradities van het spel in ere te houden.''

In de jaren '80 sloot Stewart een kledingcontract met de National Football League. In ruil voor miljoenen dollars verplichtte hij zich tijdens toernooien de kleuren van de diverse teams in de Amerikaanse Football competitie te dragen. Toen dat sponsorcontract ten einde liep, begon Stewart een eigen, zeer succesvol kledingmerk. De plusfour bleef zijn handelsmerk, maar Stewart was vooral een prachtige golfer met een jaloersmakende swing. Stewart had wat in golftermen effortless power wordt genoemd.

Ogenschijnlijk zonder inspanning, met een loom ogend swingtempo sloeg hij de bal over grote afstanden. Stewart speelde sinds 1982 op de Amerikaanse Tour. Hij won `slechts' elf toernooien, maar drie ervan waren majors. In 1989 won hij het USPGA Championship, twee jaar later het US Open. Een maand later maakte Stewart zijn opwachting in het Dutch Open. Het werd, tussen de duinen van de Noordwijkse Golfclub, een ware demonstratie. Stewart won met een straatlengte voorsprong, 21 slagen onder het baangemiddelde, vooral dankzij een subliem baanrecord (62) op de derde dag.

Na de vele successen miste Stewart de jaren daarna de echte motivatie. Dit jaar, met oude, vertrouwde clubs, beleefde Stewart het beste seizoen in zijn loopbaan. In juni veroverde hij op dramatische wijze zijn tweede US Open op de vermaarde Pinehurst No.2 baan. Daarmee had hij meteen zijn belangrijkste doel voor dit jaar bereikt: kwalificatie voor het Amerikaanse Ryder Cup team.

Op de Brookline Country Club speelde Stewart vorige maand niet zijn beste golf, maar hij speelde wel een belangrijke rol in de door Amerika gewonnen Ryder Cup. In zijn single tegen Colin Montgomerie, de Schot die voortdurend werd lastig gevallen door het Amerikaanse publiek, sprak Stewart de nauwelijks te temmen toeschouwers voortdurend toe. Ook bood hij Montgomerie aan iedere toeschouwer die zich misdroeg desnoods hardhandig van de baan te laten verwijderen. ,,Veel toeschouwers waren volgens mij voor het eerst op een golftoernooi, ze weten niet hoe ze zich moeten gedragen. Het is onze taak de nieuwe golffans duidelijk te maken wat golf inhoudt.''

Payne Stewart, die gisteren zo tragisch overleed, begreep dat als geen ander.

    • Gerard Louter