Effectenbeurs loopt vooruit op cijfers Akzo

De rente was vanmorgen, bij gebrek aan inspiratie, de enige factor die het Damrak beheerste. Per saldo kwam er op de Amsterdamse beurs toch nog een lichte winst uit de bus. Akzo steeg flink.

De stroperigheid waarmee het scenario van stijgende rentes in de Verenigde Staten en Europa zich al weken voltrekt, was vanmorgen goed te merken op het Damrak. Lage omzetten en richtingloosheid waren de belangrijkste kenmerken voor de handel.

Wall Street daalde gisteren 1,1 procent op basis van de verwachting dat de Amerikaanse rente over drie weken wordt opgeschroefd. En de Europese beurzen hoorden de jongste waarschuwing van ECB-topeconoom Otmar Issing nog naklinken. Issing werd gisteren, met een waarschuwing voor oplopende inflatie in de eurozone, verondersteld de markten voor te bereiden op een opwaartse rentestap door de ECB, volgende week donderdag.

Handelaren wachtten vanmorgen op de publicatie van de jongste geldgroeicijfers in Europa. De groei van de geldhoeveelheid is een belangrijke richtinggevende indicator voor het rentebeleid van de ECB, en beweegt zich het grootste deel van dit jaar al boven de `referentiewaarde' van 4,5 procent die Frankfurt hanteert.

Op de obligatiemarkten waren de koersen vrijwel roerloos. Het rendement op de toonaangevende 10-jaars staatsobligatie was 5,60 procent. De euro verzwakte iets tegenover de dollar, hetgeen de lichte koersstijging van aandelen op het Damrak gedeeltelijk kon verklaren. De AEX-index perste er, in navolging van de andere Europese beurzen, toch nog een winstje uit van 1,75 punten op 549,57 punten. De omzetten aan het Damrak waren zeer laag. Beleggers toonden weinig kooplust.

Akzo Nobel scoorde relatief goed. Het chemieconcern, dat morgen met cijfers naar buiten treedt, noteerde 4,5 procent hoger op 39,25 euro. Ook branchegenoot DSM, die vrijdag over het derde kwartaal rapporteert, veerde op. De onderneming uit Limburg pakte 22 eurocent op 37,07.

Corus, het concern van British Steel waar Hoogovens in is opgegaan, profiteerde eveneens van de lichte voorkeur van beleggers voor de meer cyclische fondsen. Het aandeel kon omhoog met 0,6 procent naar 1,77 euro. Dat was overigens vooral op basis van handel in het aandeel in Londen, waar de omzetten in Corus veel groter zijn dan in Amsterdam.

Van de hoofdfondsen pakte Heineken 43 eurocent op 45,93, terwijl Unilever 40 eurocent duurder werd op 62,25 euro. ING steeg 56 eurocent op 52,98 en Philips liep op met 25 eurocent naar 94,30 euro. Buhrmann klom 20 eurocent op 16,99 euro, nadat het handelshuis gisteren zijn winstverwachting naar boven had bijgesteld.

Koninklijke Olie behoorde tot de dalers. Het concern moest 66 eurocent inleveren op 56,00. Pakhoed zakte 15 eurocent op 27,10 euro. KPN ging 7 eurocent achteruit op 46,92, terwijl CSM 45 eurocent goedkoper werd op 44,30.