`Dokter Dood' ontkent schuld bij hervatting proces

De 49-jarige hartchirurg Wouter Basson die in Zuid-Afrika de bijnaam `Dokter Dood' heeft, ontkende gisteren bij de hervatting van zijn proces dat hij schuldig is aan moord, fraude en drugshandel. In een interview zei de arts onlangs dat ze hem beter `Dokter Leven' kunnen noemen omdat hij zoveel hartpatiënten het leven redde. Tijdens het proces is hij op borgtocht vrij en tussen de zittingen door voert hij nog altijd operaties uit.

De officier van justitie gaat niet in beroep tegen het besluit van rechter Willem Hartzenberg om zes van de 67 aanklachten tegen Basson terzijde te leggen. Daarbij ging het onder meer om het vergiftigen van 200 guerrillastrijders in Namibië en het leveren van paraplu's met giftige punten aan Zuid-Afrikaanse agenten in Londen. De rechter achtte zich niet bevoegd om over die misdaden te oordelen omdat ze in het buitenland zijn begaan.

Aanklager Anton Ackerman onderstreepte gisteren dat geen sprake is van een politiek proces. Hij kondigde aan dat tijdens de rechtszaak eerst de beschuldigingen over drugshandel aan bod komen, daarna de aanklachten over fraude en moord. Het proces gaat naar verwachting drie jaar duren. Meer dan 200 mensen worden opgeroepen te getuigen.

Basson ontwikkelde in de jaren tachtig biologische en chemische wapens om het blanke minderheidsregime in het zadel te houden. Voor zijn experimenten zou hij zwarte burgers als proefkonijn hebben gebruikt. Volgens één van de 67 aanklachten die oorspronkelijk tegen hem waren ingediend, zouden vijf anti-apartheidsactivitsten met een giftige gelei zijn ingesmeerd nadat ze aan een boom waren vastgebonden. Basson zou zestien mensen hebben vermoord en voor 28 miljoen gulden aan staatsgeld in zijn zak te hebben gestoken. (AP, Reuters)