Dirigent Blasjkov: `Bach-archief al 30 jaar bekend'

Het archief van een van de zonen van Johann Sebastian Bach, dat in augustus in Kiev werd ontdekt door de Amerikaanse professor Christoph Wolff, blijkt al langer bekend te zijn. Volgens Wolff waren de werken uit de collectie van vijfhonderd manuscripten nooit eerder gepubliceerd of uitgevoerd.

De voormalige dirigent van het Oekraïns staatssymfonieorkest, Igor Blasjkov, heeft gisteren echter verklaard dat hij al meer dan dertig jaar werken uit de Bach-collectie uitvoert. Naar eigen zeggen heeft hij enkele stukken uit de Bach-collectie al gebruikt voor 25 concerten in Sint-Petersburg en Kiev. Op de vraag waarom hij de vondsten niet zelf gepubliceerd heeft, antwoordde Blasjkov: ,,Ik ben geen wetenschapper''.

De Bach-collectie bevindt zich in het centrale archief voor literatuur en kunst in Kiev en omvat ongeveer vijfhonderd manuscripten en brieven, waaronder composities van Bachs tweede zoon Carl Philipp Emanuel (1714-1788).

Sovjet-soldaten namen de werken in de Tweede Wereldoorlog als oorlogsbuit mee naar Rusland. (ANP)