De papegaai

Dezer dagen heeft Leo Beenhakker mij vreselijk aan het lachen gemaakt. Ik houd trouwens van mensen die dat kunnen. De wereld zit te vol met chagrijnige types, die geen slak kunnen passeren zonder het zoutvaatje boven de kop van het lieve beestje om te kieperen.

Leo behoort van huis uit niet tot dezulken, maar niettemin riep hij in de microfoon dat hem iets zeer vervelends was overkomen. Vergeefs vroeg ik mij een aantal seconden af welk onheil deze Beenhakker zo uit zijn geestelijke rust had gebracht, toen het antwoord mij bijna uit de televisiestoel deed tuimelen: ,,We hebben een papegaai in de ploeg.''

Och, een krokodil was wellicht erger en een boa constrictor al helemaal, maar aan Leo's bewolkte gezicht viel duidelijk af te lezen dat Feyenoord en hem iets vreselijks was overkomen. Met bewogen stem verklaarde hij hier absoluut niet tegen te kunnen. Hij zou het ondier vinden en de nek omdraaien. ,,Wurgen'' was de geijkte term die hij in gedachten had.

Toen ik uitgelachen was en de tranen wegveegde, bedacht ik dat de anders zo welbespraakte coach zich in zijn moerstaal had verslikt. Wat kan een papegaai voor kwaad aanrichten? Want het beest is een nazegger, een herhaler en iemand die men woordjes kan leren voor huishoudelijk gebruik of voor familiair gebruik op feestjes. Dat kan vervelend worden en als zich dat voordoet, kan men de kooi met een doek bedekken. Dan is lorre stil.

Wat Beenhakker werkelijk op het oog had, was geen papegaai maar een verrader, een spion. Een vijand van Feyenoord die alles waar hij achter kwam in de Maasstad en wat op de club van Zuid betrekking had, doorseinde naar mensen die de roodwitten een of meer hakken wilden zetten. Zolang oom Leo de exacte gedragingen van het dier in kwestie niet nader preciseert, zullen wij nooit weten wat er precies aan de hand was.

Het kan iets in de verhouding speler-coach zijn. Het zou ook iets tussen Beenhakker en zijn voorzitter kunnen zijn. De laatste tijd horen we zo weinig van Jorien van den Herik dat er een sterreclame noodzakelijk was om ons te verzekeren dat de koele zakenman met de veldheersblik nog altijd bestaat. Nu het minder goed gaat met Feyenoord zou het denkbaar zijn dat Jorien weer enkele teugels ter hand wil nemen. Maar... we weten het niet. Zouden dagelijks verdachten bij Beenhakker worden binnengebracht die vervolgens aan een scherp verhoor worden onderworpen?

Blijken het kakelende papegaaien te zijn, dan zullen zij moeten worden vrijgelaten. Maar zijn het verraders van de `geen woorden maar daden' club, dan ben ik voor een fikse straf. Het jammerlijke voor Leo is dat hij na zulke akkefietjes zijn onschuld kwijtraakt. Hij gaat niet langer vrolijk door het leven. Op straat kijkt hij steeds achterom of hij niet gevolgd wordt. Op de voicemail komt hij vreemde, onverstaanbare klanken tegen. Als de telefoon ratelt, schrikt hij op. Kortom: hij is dezelfde Leo niet meer. En dat alles door een papegaai?

    • Herman Kuiphof