CHOCOLATE DIPPED PRETZEL TWISTS (1)

In het land dat de grootste chocoholics ter wereld herbergt, Amerika, kreeg ik vorig jaar als after dinner knabbeltje deze chocolate dipped pretzel twists gepresenteerd: in witte chocolade gedompelde zoute krakelingetjes. Er is maar een woord voor dat zoute krokantje in een zout jasje: verslavend. Nu het Chocoladefestival in Amsterdam in volle gang is zal menigeen voet over de drempel zetten van de hoofdstedelijke chocolateriën. Koop eens wat witte couverture van Callebout van de kwaliteit W2 en dan liefst de zogenoemde Galettes die in Amerika Candy Melts worden genoemd: `knoopjes' van couverture die makkelijk smelten in de pan. Witte couverture van de kwaliteit 3W2 van Callebout is vanwege zijn hoge gehalte aan cacaoboter in feite geschikter om dingen in te dompelen maar hij is moeilijk te vinden. W2 is Callebout's basiskwaliteit, die voor het dompelen wat soepeler gemaakt moet worden door extra cacaoboter toe te voegen. Bij patisserie Holtkamp – in Amsterdam en ver daarbuiten een begrip – is altijd cacaoboter te koop evenals een rijke schakering couverture chocolade, bonbons en andere chocolade-artikelen uit eigen atelier. Wie met chocolade werkt heeft een suikerthermometer nodig. Ook voldoet een thermometertje dat gebruikt wordt bij het ontwikkelen van foto's en voor een paar gulden te koop is in een camerawinkel. Tijdens het au-bain-marie smelten van de couverture moet de temperatuur van de chocolade worden gemeten. Boven de 40 graden Celsius brandt de melkpeoder in de witte couverture namelijk aan en dan is het uit met de pret. Omdat er in de huiselijke keuken niet met grote hoeveelheden chocolade wordt gewerkt, is het handiger de temperatuur van het waterbad te meten dan het betrekkelijk dunne laagje gesmolten couverture in de pan. Wees geduldig tijdens het smelten, witte couverture heeft meer tijd nodig dan de bittere. Bedenk dat de outillage die een chocolatier heeft, ons thuis ontbreekt. Maar een simpel zout krakelingetje in witte couverture dompelen, dat lukt iedereen. Haal alvast een zakje witte galettes, een stukje cacaoboter en (suiker)thermometer in huis. De pretzel twists liggen in het koosjere schap van de supermarkt. Wordt 30 okt. vervolgd.

    • Florine Boucher