Autonomie voor Océ geen dogma

Kopieerfabrikant Océ is bereid de zelfstandigheid op te geven wanneer de strategie daar om vraagt. De nieuwe bestuursvoorzitter Rokus van Iperen zegt niet principieel tegen een overname van het AEX-fonds te zijn.

,,Veto's en dogma's zijn in het bedrijfsleven heel gevaarlijk'', zegt Van Iperen in een gesprek met deze krant. Volgens hem staat het realiseren van de strategie centraal en worden zaken als autonomie daaraan ondergeschikt gemaakt. Van overnamegesprekken is echter absoluut geen sprake, bezweert de opvolger van de vorige maand onverwacht opgestapte Jan Hovers. ,,Er is geen enkele bespreking hierover gaande en dat is ook in het afgelopen jaar niet gebeurd. Op dit moment zien we ook geen enkele meerwaarde van een fusie, maar uitsluiten moet je zoiets nooit.''

Berichten in de media dat Océ met een grote partner over een fusie heeft gesproken betitelt Van Iperen als ,,grote onzin''. ,,Natuurlijk zijn we voortdurend in gesprek met verschillende branchegenoten, maar niet over de autonomie van dit bedrijf. Op technologisch en commercieel gebied werken we bijvoorbeeld samen met een concurrent als Canon.''

Het kopieerconcern Océ maakte vorige maand bekend circa duizend arbeidsplaatsen te schrappen, waarvan meer dan 200 in Nederland, om de kosten te reduceren.

Als gevolg van een voorziening van 121 miljoen gulden raakt het Venlose concern dit kwartaal in de rode cijfers. Exclusief deze voorziening denkt Océ de recordwinst van 284 miljoen gulden (op een omzet van 6 miljard) van vorig jaar te evenaren.

Hoewel Van Iperen weet dat de zelfstandigheid van Océ in de Venlose regio als een groot goed wordt gezien, praat de 46-jarige ingenieur opvallend gemakkelijk over een eventuele overname. ,,We zijn op het gebied van acquisities en samenwerking zelf heel actief, omdat we nu eenmaal niet alles zelf kunnen. Dat blijft een actief onderdeel van ons beleid.''

Het is volgens Van Iperen, die al twintig jaar in dienst is bij Océ, nog te vroeg om meer details over de reorganisatie te geven. Pas in maart wordt duidelijk hoeveel mensen gedwongen het bedrijf moeten verlaten. ,,Binnen het redelijke doen we er alles aan om mensen te herscholen. Het is nog te vroeg om de plannen al in te vullen. Met de bonden hebben we afgesproken om in maart de details bekend te maken.''

Van Iperen ontkent dat Océ de buitenwereld heeft verrast met het slechte nieuws. ,,Al veel eerder in het jaar hebben we laten weten hoe hard de concurrentie in deze branche is.'' In ruim een jaar is de aandelenkoers van het concern van 40 euro teruggelopen tot 15 euro.

INTERVIEW: pagina 19

    • Erik van der Walle