Zwitsers uiterst rechts wint fors

De extreem-rechtse Zwitserse Volkspartij (SVP) van Christoph Blocher heeft de verkiezingen in Zwitserland gewonnen. De partij is in percentage de grootste geworden. Door de kantonale verdeelsleutel van de zetels wordt zij de tweede partij in de Nationalrat, de Zwitserse Tweede kamer. De definitieve zetelverdeling was vanmorgen nog niet bekend. Volgens de laatste berekening zou de SVP 44 zetels krijgen (winst van 15). Eén meer dan de conservatieve FDP, die daarmee twee zetels verliest.

De sociaal-democraten (SPS) hebben fors verloren, al heeft de partij nog steeds de meeste zetels in de Nationalrat (van 54 naar 51 zetels). Het verwachte verlies van de christen-democraten (CVP) is uitgebleven. De partij lijkt zijn 34 zetels te behouden, of er zelfs een te winnen.

De verkiezingsuitslag heeft niet direct consequenties voor de Zwitserse regering. Daarin zijn de vier grote partijen vertegenwoordigd. De zeven ministersposten worden al decennialang verdeeld op basis van de zogeheten toverformule: twee voor sociaal-democraten, liberalen (FDP) en christen-democraten en één voor de SVP. Blocher heeft al wel laten weten dat hij een andere verdeelsleutel wil, maar het duurt waarschijnlijk nog tot december voor het nieuwe parlement daarover een beslissing zal nemen.

Volgens de meeste commentaren dankt de SVP een groot deel van de winst aan Christoph Blocher, de populistische partijleider. Blocher spreekt kiezers aan met een simpele boodschap. Zijn partij is voor belastingverlaging, tegen verdere toenadering tot Europa en tegen misbruik van het asielrecht. (AP, Reuters)

BLOCHER EN HAIDERpagina 5

HOOFDARTIKELpagina 7