Wereldrecord op marathon

De Marokkaan Khalid Khannouchi heeft gisteren in Chicago het wereldrecord op de marathon met 23 seconden verbeterd. Hij was de eerste die onder de 2.06 liep: 2.05,42.

Het oude record van de Braziliaan Ronaldo da Costa, die op 20 september 1998 in Berlijn 2.06,05 liep, hield dertien maanden stand. Lang werd gedacht dat het wereldrecord van Belayneh Densamo van Rotterdam '88, 2.06,50, de volgende eeuw zou halen. De Ethiopiër werd echter na tien jaar door Da Costa onttroond en is nu weggezakt naar de achtste plaats op de wereldranglijst. Acht dagen geleden liepen vier atleten in Amsterdam onder de 2.07.

De 27-jarige Khannouchi won in 1997 ook de marathon van Chicago, in 2.07,10. Daarmee was de atleet, die een Amerikaans paspoort heeft aangevraagd, destijds de snelste debutant aller tijden.

Khannouchi had nu 34 seconden voorsprong op de Keniaan Tanui. De weersomstandigheden in Chicago waren bijna dezelfde als tijdens de laatste marathon van Amsterdam. Het was dertien graden. ,,Het was ijskoud en het was winderig, geen weer voor een wereldrecord'', zei Khannouchi.

Atletenmanager Jos Hermens, betrokken bij de marathons van Amsterdam en Rotterdam, noemt Khannouchi een verstandige atleet. ,,Hij heeft een goede planning. Ik was dit jaar rond met hem voor Rotterdam, maar hij zei af omdat hij licht geblesseerd was. Hij loopt alleen als hij echt honderd procent fit is.'' Hermens verwacht in de nabije toekomst opmerkelijke tijden. ,,Het hek is van de dam. Iedereen wil antwoord geven. Er is geen respect meer voor scherpe tijden.''