Vakbond: Directie Van Mesdag moet worden vervangen

De vakbond Abvakabo FNV wil dat minister Korthals (Justitie) de leiding van de Groningse Van Mesdag-kliniek vervangt. Volgens de bond heeft de directie van de tbs-kliniek ,,geen draagvlak'' meer onder het personeel. Korthals zal vandaag of morgen in een brief aan de Tweede Kamer aankondigen welke maatregelen hij neemt.

Eind vorige week bracht de Inspectie voor de Gezondheidszorg een vernietigend rapport uit over de kliniek. Volgens de Inspectie schiet onder meer de stijl van leidinggeven te kort en heeft het personeel een gebrekkig opleidingsniveau. In de Van Mesdagkliniek worden 164 criminelen behandeld die zijn veroordeeld voor zware vergrijpen als moord, doodslag en verkrachting.

Eerder vorige week zegde de ondernemingsraad van de kliniek het vertrouwen in de directie op. De OR is met name ontevreden over interim-directeur bedrijfsvoering R. Vonk, tevens directeur van het bureau Mede dat een ingrijpende reorganisatie begeleidt. Volgens de OR is de greep van Mede op de kliniek te groot.

Justitie toonde zich ,,verrast'' over de actie van de OR. De klachten van het personeel zijn volgens Justitie vooral terug te voeren op de reorganisatie en de snelle groei van negentig naar 180 plaatsen.

De Abvakabo richt zijn kritiek niet in het bijzonder op Vonk of medisch directeur en waarnemend algemeen directeur S. Leeuwestein, zegt regiobestuurder W. Moorlag. ,,Ons gaat het erom dat noch de directie, noch het adviesbureau bij machte is de problemen op te lossen. De directie is onderdeel geworden van het probleem.''

Abvakabo FNV heeft volgens Moorlag tweeëneenhalf jaar geleden voor het eerst aan de bel getrokken na klachten van het personeel over onder meer de hoge werkdruk, de slechte werksfeer, problemen met de dienstroosters en de onderbezetting. ,,Die was zo groot dat het voorkwam dat patiënten 's ochtends niet ontsloten konden worden.'' Sindsdien is volgens Moorlag tevergeefs geprobeerd tot een oplossing te komen ,,langs de weg van het overleg''.