Russisch leger snijdt vluchtweg Tsjetsjenen af

Het Russische leger heeft Tsjetsjenië van de buitenwereld afgesloten. Duizenden vluchtelingen bevinden zich in de oorlogszone, waar de Russische artillerie zonder ophouden schiet. Bij beschietingen op Tsjetsjeense dorpen zijn dit weekeinde volgens de Tsjetsjenen zeker 66 doden gevallen.

Het leger sloot zaterdag de laatste uitweg voor de vluchtelingen af, de weg naar de westelijke buurrepubliek Ingoesjetië. Ze plaatsten tanks en richtten stellingen met machinegeweren in bij het grensdorp Assinovskaja en stuurden alle vluchtelingen terug. Het leger liet weten de infiltratie van Tsjetsjeense krijgers in Ingoesjetië te willen voorkomen.

Door de blokkade zit een onbekend aantal Tsjetsjeense burgers in de val. Bovendien kunnen door de blokkade journalisten Tsjetsjenië niet meer binnen, waardoor de facto een nieuwsblokkade is ingesteld. In Ingoesjetië (350.000 inwoners) verblijven nu 169.000 vluchtelingen uit Tsjetsjenië.

Dit weekeinde hebben de Russen hun pogingen de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny te omsingelen, voortgezet. Of die omsingeling is voltooid is onduidelijk. Verder zijn doelen in Tsjetsjenië vanuit de lucht of met veldartillerie beschoten. Volgens Grozny zijn zaterdag bij een bombardement op het dorp Serzjen-Joert 27 burgers gedood, onder wie negen kinderen. Gisteren vielen bij bombardementen op Samasjki zestien doden en 41 gewonden. Bij een beschieting in Vedeno kwamen 23 mensen om en werden 58 anderen gewond. Ook Bamoet en Atsjkoi-Martan werden beschoten, zo meldden de Tsjetsjenen.

De Russen spraken tegen burgerdoelen onder vuur te hebben genomen. Ze spraken ook meldingen van de Tsjetsjenen tegen als zouden drie vliegtuigen – twee Soechoj-bommenwerpers en een verkenningsvliegtuig – zijn neergeschoten. Vandaag is melding gemaakt van zware Russische beschietingen op dorpen in West-Tsjetsjenië.

Moskou heeft ook dit weekeinde onduidelijkheid laten bestaan over wat de Russen in Tsjetsjenië van plan zijn en met name over de vraag of ze Grozny willen innemen. Dat geldt ook voor de diplomatieke plannen. Minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov zei zaterdag dat de dialoog met de Tsjetsjeense rebellen ,,vandaag kan beginnen''. Maar op dezelfde dag zei premier Poetin dat er geen politieke regeling kan komen voordat ,,de bandieten zijn uitgeroeid''. ,,Beschaafde staten onderhandelen niet met terroristen'', zei hij.

De internationale kritiek op het optreden van de Russen in Tsjetsjenië groeit inmiddels, vooral na het bombardement op de centrale markt van Grozny, waarbij donderdag 137 doden vielen. De Duitse kanselier Schröder sprak van ,,een bloedbad'' waarbij ,,een groot aantal onschuldige mensen'' is omgekomen. De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Talbott sprak van ,,schokkend geweld''. (Reuters, AFP, AP)