Ralph van Raat wint bij `Gaudeamus'

Het 32ste Internationaal Gaudeamus Vertolkers Concours is gisteren in de Rotterdamse Doelen gewonnen door de 21-jarige Nederlandse pianist Ralph van Raat, die een prijs van 10.000 gulden kreeg. De tweede prijs (5000 gulden) ging naar de 24-jarige Noorse accordeonist Frode Haltli. De derde prijs was voor de 24-jarige Poolse slagwerker Pawel Nowicki. De vierde plaats werd gedeeld door het Nederlandse Malle Sijmen Kwartet en de Franse harpiste Anne Sophie Bertrand.

De speciale prijs van 5000 gulden voor de beste viool- of altvioolspeler werd uitgereikt aan de 28-jarige Australische violiste Anna McMichael. Voor de viool hadden zich tien kandidaten opgegeven, voor de altviool was er slechts één. Anna McMichael, een flageoletwonder, koos de hels lastige Sei Capricci van Sciarrino, bij meer deelnemers op de lessenaar.

Het niveau van het concours was dit jaar bijzonder hoog en de kandidaten, veelal rond de 25 jaar, bleken erg jong. De jury (Rivka Golani, Irvine Arditti, Harrie Starreveld, Claude Helffer en Johannes Kalitzke) vond dat er nog wel vijf laureaten op het podium hadden kunnen staan. Bovendien zorgden de meeste deelnemers voor een aantrekkelijke tegenstelling in hun korte programmaatjes. Zo klonk Martijn Paddings In Pairs bij het verrassende Malle Sijmen Kwartet ongeëvenaard spits en scherp - de opgeroepen differentietonen gingen door merg en been. Frans Geysens minimal muziekje is leuk zonder pretenties, maar door de kostelijke performance werd het bepaald meer dan dat. Ik had de vier blokfluitistes vanwege hun durf en discipline, hun flair en fantasie een hogere klassering toegedacht.

De Poolse slagwerker Pawel Nowicki koos voor slechts één compositie: Xenakis' Psappha, hard en terzake uitgevoerd. De eerste prijs-winnaar Ralph van Raat kwam weer met een contrast. Na Ives' bonkende Three Page Sonata was er de tegenstelling met de elegante Cangianti van Castiglioni, zo'n flitsend virtuozenstuk uit de roemrijke jaren '50.

De pianist Van Raat studeerde sinds '93 bij Ton Hartsuiker en werd reeds enkele malen gelauwerd. Op het vorige Gaudeamus Concours drong hij door tot de halve finale. Technisch speelt hij uitzonderlijk verzorgd en hij weet ook uitstekend hoe hij de spanning kan doseren. Alleen het luchtige `schaatsen' over de pianotoetsen gaat hem nog iets te nadrukkelijk af. Maar dat dit talent veelbelovend is staat vast.

De techniek is trouwens bij alle prijswinnaars gebeiteld. Nu nog de differentiatie in hun etsen en schilderen en aquarelleren. Het Malle Sijmen Kwartet komt al een eind en dat met een blokfluit, een toch vrij nuchter instrument. Maar men bespeelt dan wel zo'n vijftigtal fluiten, in lengte variërend van 17 centimeter tot 2,5 meter.

Internationaal Gaudeamus Vertolkers Concours 1999. Gehoord 24/10 De Doelen Rotterdam. Opname De Concertzender voor latere uitzending.

    • Ernst Vermeulen