Purper brengt ode aan Van den Ende

Pas toen bij de vorige Purper-voorstelling geen van de oerleden meer meedeed, verdween ook de gewoonte de programma's te nummeren. Het twaalfde droeg opeens een fantasietitel. En de titel van het dertiende, dat gisteravond in première ging, heeft evenmin iets met het aantal te maken. Purper XX verwijst naar het aanstaande twintigjarig bestaan, want in 1980 begonnen vier Utrechtse studenten een muzikaal-surrealistisch groepje. Het huidige Purper eigent zich die historie nu toe.

In werkelijkheid heeft het ensemble zich allang van de roots losgezongen. Onder leiding van Frans Mulder, die zelf vijf jaar na de oprichting toetrad, is een groep ontstaan die op de beste momenten nog wel vocaal en instrumentaal uit weet te pakken, maar het kluchtige vermaak steeds meer de boventoon laat voeren. In de nieuwe voorstelling staan enkele gave, navrante liedjes er zelfs een beetje verloren tussen. Ze maken een misplaatste indruk in een programma dat verder niets nalaat om de lachers op zijn hand te krijgen.

Mij begint het langzamerhand nogal te vervelen: wéér een paar onderlinge quasi-ruzies, wéér die politiek-incorrecte grappen over de enige zwarte in het gezelschap en wéér die stereotiep-nichterige uithalen. Dat laatste bepaalt nu kennelijk zo zeer het Purper-idioom, dat er een samenspraakje is gewijd aan het percentage nichten in Purper. Verder gaat het ditmaal vaak over vieze luchtjes, culminerend in een nummertje petomanie, en over de opvang van een dakloze – een als dilemma bedoelde scène die net zo weinig hout snijdt als bijvoorbeeld een ironisch gepresenteerde ode aan de Van den Ende-musicals.

Purper XX lijdt, zo te zien, aan bloedarmoede. Het was vast en zeker een goede gedachte de routine te doorbreken door met Lodewijk de Boer een regisseur uit een heel andere hoek aan te trekken. Des te opmerkelijker vind ik het, dat dit zo'n routineus programma is.

Voorstelling: Purper XX, door Purper (Frans Mulder, Alfred van den Heuvel, Martin van Dijk, Perry Dossett en Tom Baralge). Regie: Lodewijk de Boer. Gezien: 24/10 in Nieuwe de la Mar-theater, Amsterdam. Tournee t/m 24/5. Inl. (020) 675 09 66.

    • Henk van Gelder