Publiek Maccus moet het paradijs zoeken in zichzelf

Het paradijs ligt binnenin ons en heeft daarom evenveel verschijningsvormen als er mensen zijn. Verder gaat het niet om het vinden van het paradijs, maar om de zoektocht ernaar. Deze levenswijsheden stopte kinderboekenschrijver Paul Biegel in zijn novelle Anderland (1990), een variant op de middeleeuwse Brandaanmythe, over een monnik die naar het paradijs vaart. Biegel bewerkte niet de mythe maar bedacht hoe zij tot stand was gekomen: Een drenkeling spoelt aan in een vissersdorp en vertelt aan een visser sterke verhalen over een land aan de andere kant van de zee. Theatergroep Maccus bewerkte Anderland voor toneel.

Drenkeling Bran wordt gespeeld door de rosse reus Bas Keijzer, die eerder dit jaar debuteerde als een indrukwekkende Oom Wanja in de regie van Dirk Tanghe. Naast de boomlange Keijzer oogt de Vlaming Johan Knuts als een klein opdondertje. Hij speelt de simpele dorpsjongen Malle die de drenkeling verzorgt en hem aanbidt. Het lengteverschil geeft meteen de verhouding weer tussen held en volgeling, en de twee zijn al een komisch duo voor ze een woord hebben gewisseld. Zij spelen uitstekend, grappig, goed op elkaar reagerend; Knuts druk over het podium dribbelend met een emmertje soep, Keijzer languit op een bank liggend, met een deken over zijn hoofd, luisterend naar Elvis.

In haar bewerking concentreert regisseur Isabel Schröder zich op de relatie tussen Bran en Malle. De andere vissers uit het boek spelen een geringe rol. Malle en Bran zijn allebei buitenstaanders, beiden verlangen ze naar een andere wereld. Bran wil dat Malle zijn eigen Anderland schept. Iedere keer als Malle naar zijn avonturen vraagt, zegt Bran ,,maar nu eerst soep'' en trekt zich terug onder de deken. Uiteindelijk vertelt hij bijna niets van zijn reis naar het paradijs.

Over Anderland komen we dus weinig te weten. Een gewaagde en consequente keuze van de regisseur, maar een teleurstelling voor de toeschouwer. Want die zit, net als Malle, tevergeefs op de sterke, wonderlijke verhalen over de andere wereld te wachten. En alleen het mooie samenspel tussen Knuts en Keijzer is net even te weinig om een uur te boeien. Die sterke verhalen kun je natuurlijk zelf verzinnen, en dat is ook de boodschap, maar daarvoor ga je niet naar het theater.

Jeugdtheater: Anderland van Maccus. Tekst: Paul Biegel. Regie en bewerking: Isabel Schröder. Spel: Bas Keijzer en Johan Knuts. Vanaf 6 jaar. Gezien: 1/10 Maccustheater Delft. Tournee t/m 26/11. Inl. (015) 212 29 77

    • Wilfred Takken