PERZIKENTAART VAN JULIA ROBERTS

Natuur en voedsel mag je ruiken, maar mensenlucht is taboe. Daar komt verandering in, meldt de Franse krant Libération. Na al die naar bloemen en vruchten geurende sprays, sticks, parfums en lotions voor elk onderdeel en gat van het lichaam komt het Japanse cosmeticabedrijf Shiseido met iets nieuws: shampoo, poeder en lotion waarin een stof zit die verantwoordelijk is voor de geur die de ouderdom karakteriseert. Het woord `Ouderdom' wordt in de reclame natuurlijk niet gebruikt. Men heeft de term ,,mensen van de derde leeftijd'' bedacht. Libération citeert uit een brief die Napoleon aan zijn vrouw Joséphine schreef nadat hij de slag bij Marengo had gewonnen: ,,Ik zal er over drie dagen zijn, was je niet.'' In de Verenigde Staten zijn al twee filmsterren met trendy, vochtvasthoudend okselhaar gesignaleerd en gefotografeerd: Milla Jovovich en Julia Roberts. De kans dat wij even aan ze kunnen snuffelen lijkt me gering. Daarom een recept van Julia Roberts. Toch iets om te ruiken. Het recept is afkomstig uit het onlangs verschenen kookboek van Paul Newman `Newmans' Own Cookbook. (Ebury Press). De opbrengst van dit boek gaat naar een goed doel. Julia Roberts raadt aan haar ,,Fresh peach crisp'' als ontbijt of nagerecht te eten. De perziken hoeven niet geschild te worden, maar het mag wel. Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer een bakvorm van 23x23x5 centimeter met boter in. Haal de pitten uit de perziken en snijd ze in stukken. Doe de stukken in een grote kom en voeg citroensap, whisky, suiker en bruine suiker toe. Meng alles door elkaar. Schep het mengsel in de bakvorm en leg hier en daar klontjes boter. De perziken worden toegedekt met een kruimeldeeg dat als volgt wordt gemaakt: doe de bloem, bruine suiker en kaneel in een kom. Roer tot een kruimelige consistentie heeft en verspreid de kruimels over de perziken. Dek de bakvorm af met aluminiumfolie. Bak de perzikentaart ongeveer 40 min. in de oven. Verwijder dan de folie en zet de taart nog eens 5 min. in de oven. Laat het gerecht iets afkoelen. Julia Roberts eet er yoghurt bij.

    • Anne Scheepmaker