Missie naar Cuba gaat toch door

De handelsmissie van 28 oktober tot 3 november naar Cuba van staatssecretaris Ybema (Export) en 29 Nederlandse bedrijven gaat door hoewel een door de Cubaanse regering beloofde brief over de mensenrechten nog niet in Den Haag aangekomen is.

Dit heeft minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken), die aanvankelijk groen licht voor de reis had geweigerd wegens het Cubaanse mensenrechtenbeleid, vanmorgen met minister Jorritsma (Economische Zaken) afgesproken.

Voorwaarde is wel dat Ybema een brief van Van Aartsen over de mensenrechtenpolitiek meeneemt en op Cuba daarop ook ingaat in gesprekken met de regering, niet-officiële vakbonden, dissidenten en Pax Christi. Daarom zal de plaatsvervangend directeur-generaal van Buitenlandse Zaken, H. Siblesz, de reis meemaken. Ook CNV-voorzitter Terpstra zal Ybema vergezellen.

Van Aartsen had midden vorige maand bij de Verenigde Naties in New York bij zijn Cubaanse collega, Rocque, in ,,ongezouten bewoordingen'' bezwaar gemaakt tegen het Cubaanse mensenrechtenbeleid en de reis van de handelsmissie van verbetering daarvan afhankelijk gemaakt. Rocque had Van Aartsen daarop een brief van zijn regering toegezegd, die volgens mededelingen uit Havana van dit weekeinde nog steeds ,,onderweg'' is, zei een woordvoerder van Van Aartsen vanmorgen. Desgevraagd zei de woordvoerder dat de handelsmissie in elk geval naar Cuba gaat, ook al is de brief uit Havana op de vertrekdag nog niet in Den Haag binnen. Juist daarom is er een ,,mensenrechtentop'' op het programma gezet en zal Ybema daarover waar mogelijk spreken, zei de woordvoerder.

Vorige maand had Van Aartsen in de Tweede Kamer gezegd dat zijn ministerie steeds eerst een politiek oordeel wil vellen over reizen van andere ministers naar derde landen waarover vragen bestaan aangaande hun mensenrechtenbeleid. Pax Christi heeft vanmorgen teleurgesteld gereageerd op het besluit van Van Aartsen en Jorritsma. ,,De handel wint het weer eens van de mensenrechten, die op Cuba nu juist de afgelopen tijd zijn verslechterd'', aldus een woordvoerder van Pax Christi.