Mevrouw Chirac walst met Zemin op accordeonmuziek

Mevrouw Bernadette Chirac heeft zaterdag zelfs een moment op accordeonmuziek gewalst met de Chinese president Jiang Zemin. Het was in de landelijke Corrèze, waar het Franse presidentiële echtpaar zich in de loop der jaren een buitenhuis en een politieke thuisbasis heeft verworven. Het was voor het eerst dat een buitenlandse hoogwaardigheidsbekleder daar werd ontvangen.

Eenmaal in Parijs kreeg het Chinese staatshoofd, dat een aantal Europese en Noordafrikaanse landen bezoekt, gisteravond een even vorstelijk onthaal: een militaire ceremonie bij de Invalides, waar Frankrijks grootheid wordt geëerd, en een erewacht met muziek van 180 `gardes républicaines' bij het presidentieel Elysée paleis.

Voor de oud-ministers Jack Lang (socialist) en Alain Madelin (rechts-liberaal) en enige honderden anderen was het allemaal te veel eer. Zij demonstreerden op de Place de la Bastille, in gezelschap van de Chinese dissident Wei Jingsheng. Na afloop werd een groep van ongeveer 135 Tibetanen aangehouden op weg naar het Hôtel Marigny, het gastenverblijf van het Elysée, waar de eerste der Chinezen de nacht doorbracht. De journalisten-beweging Reporters sans frontières uitte zich daarop verontwaardigd dat ,,Frankrijk vreedzame demonstranten arresteert die alleen maar voor de mensenrechten opkomen''.

Vanmorgen gaven de Franse en Chinese staatshoofden in het Elysée een gezamenlijke persconferentie. Chirac verklaarde dat Jiang Zemin het met hem eens was dat het afstemmen door de Amerikaanse Senaat van het Verdrag dat proeven met kernwapens verbiedt een bedreiging van het evenwicht in de wereld was en het risico van een hernieuwde wapenwedloop met zich mee bracht. China is volgens Jiang Zemin van plan het verdrag te ratificeren. Parijs vraagt Peking nog twee VN-verdragen over politieke en economische rechten te ratificeren.

Jiang Zemin legde uit dat democratie een `relatief begrip' is, `geen absoluut concept'. Hij verklaarde dat eten en een dak boven het hoofd ook mensenrechten zijn, waar zijn land prioriteit aan gaf.

    • Marc Chavannes