Menseneitjes te koop op Internet

Bij opbod te koop op Internet: eitjes van fotomodellen, klaar voor bevruchting, voor een aantrekkelijk nageslacht.

Wie een beeldschoon kind wil krijgen moet daar iets voor over hebben. Vijftienduizend dollar bijvoorbeeld, om een openingsbod te kunnen uitbrengen op de eitjes van fotomodellen die op Internet verkocht worden aan de hoogste bieder.

Een Amerikaanse modefotograaf uit Malibu, in Californië, is een website begonnen waarop modellen hun genetische materiaal ter veiling aanbieden. De veiling zou vandaag van start gaan, maar een eerste bod van 42.000 dollar was vorige week al binnen, verklaarde fotograaf Ron Harris zaterdag.

,,Miljoenen mannen over de hele wereld zouden hun genen dolgraag willen combineren met de mooiste vrouwen'', schrijft Harris op zijn website (www.ronsangels.com) onder een aantal fotootjes van zijn schoonheden, die als de ,,keuzes'' wordt aangeduid. ,,Veel mannen hebben aanzienlijke financiële middelen, maar kunnen niet de genetische combinaties vinden die schoonheid zouden verlenen aan hun nageslacht.'' Een gat in de markt, kortom, voor een ondernemende makelaar in menselijke eitjes.

Harris (66) is een nieuwkomer op de markt. Hij verwierf in de jaren tachtig enige bekendheid in de Verenigde Staten als de maker van een populaire aerobics-video (Aerobicise). Hij regiseerde televisiefilmpjes voor Playboy. Hij fokt Arabische volbloeds. En hij is al veertig jaar modefotograaf.

,,Door eitjes van mooie vrouwen te kiezen zult u het succes van uw kinderen, en van de kinderen van uw kinderen, enorm vergroten voor de komende eeuwen'', belooft hij op zijn website. Onze samenleving is volgens Harris de eerste die ,,werkelijk begrijpt hoe belangrijk mooie genen zijn voor onze evolutie. Kijk alleen maar naar de televisie en zie dat we alleen geïnteresseerd zijn in mooie mensen.''

Verschillende Amerikaanse deskundigen op het gebied van behandeling van onvruchtbaarheid hebben scherp afwijzend op de ei-veiling van Harris gereageerd. Ze noemen de opzet onethisch, angstaanjagend en gevaarlijk. Maar Harris ontkent dat hij ,,een soort supermaatschappij van louter mooie mensen'' wil maken. ,,Deze website weerspiegelt onze huidige samenleving, waar schoonheid altijd naar de hoogste bieder gaat.''

De meeste organisaties die bij de donatie van sperma en eitjes bemiddelen hebben tot nog toe de indruk van een handel in genetisch materiaal willen vermijden. Ze hebben geen bezwaar tegen betaling van donoren, voor vrouwen doorgaans 2.500 tot 5.000 dollar, maar ze noemen dat een vergoeding voor de tijd van de donor en het ongemak dat zij ondergaat, en uitdrukkelijk niet de betaling voor een commerciële transactie.

Het is niet nieuw dat ouders in spe op Internet het aanbod van sperma- en eitjesdonoren kunnen bekijken – doorgaans na betaling van een entreeprijs (bij Rons Angels 25 dollar per maand). Bemiddelaars vermelden niet alleen ras, bloedgroep, medische geschiedenis en kleur van haar en ogen van de donor, maar vaak ook opleiding, hobbies, beroep en zelfs drank- en drugsgebruik van familieleden. Fotootjes van de donor zijn meestal beschikbaar.

Dat mooie en intelligente vrouwen veel geld kunnen verdienen met het afstaan van eitjes, is evenmin een verrassing. Dit voorjaar verscheen in een aantal studentenkranten een advertentie waarin voor 50.000 dollar een eicel-donor werd gevraagd. Ze moest dan wel een bepaalde minimumlengte hebben en ook een bepaald IQ.

Harris wil met zijn Ronsangels-website alleen vraag en aanbod bij elkaar brengen, zelf blijft hij buiten de transactie. ,,Wij moedigen donoren en ontvangers aan om elkaar in levenden lijve te ontmoeten'', schrijft hij. Voor de zekerheid moeten beide partijen zorgen voor hun eigen doktoren en advocaten. Harris houdt rekening met biedingen van 150.000 dollar. De modellen ontvangen het volledige bedrag dat de hoogste bieder betaalt. Daar bovenop betaalt de koper dan nog eens twintig procent ,,servicekosten'' aan Harris.

    • Juurd Eijsvoogel