Massale mars voor de vrede in Colombia

Miljoenen mensen hebben afgelopen weekeinde in Colombia meegelopen in vredesmarsen om te betogen voor de vrede en tegen de nu al 35 jaar durende burgeroorlog, die tot nu toe aan 120.000 mensen het leven heeft gekost.

Niet toevallig is gisteren ook begonnen met de onderhandelingen tussen de grootste en oudste guerrilla van Colombia, de FARC, en de regering van president Andrés Pastrana. De organisatoren van de vredesmarsen willen de onderhandelende partijen met de betogingen onder druk zetten.

In de hoofstad Bogotá hadden zich ongeveer twee miljoen mensen verzameld. De meesten waren gehuld in het wit en droegen papiertjes, t-shirts en vlaggen mee met de leus ,,No más'' (genoeg!). In tientallen andere steden werd deelgenomen aan de vredesmarsen. Volgens de organisatoren liepen 13 miljoen mensen mee. Ook in Amsterdam, Parijs, Munchen, New York, Miami, Mexico-stad en Moskou werd gedemonstreerd, zij het op kleinere schaal.

De vredesbetogers eisen een staakt-het-vuren, snelle vooruitgang bij de vredesonderhandelingen en een einde aan het geweld tegen burgers. ,,We zijn het geweld zat'', zei een van de organisatoren van de vredesmarsen. ,,We willen dat alle geweldplegers gewapende acties tegen burgers staken.''

Eerdere onderhandelingen tussen de regering en de guerrilla liepen het afgelopen jaar op niets uit, omdat de guerrilla zich verzette tegen het inzetten van internationale waarnemers, zoals door Pastrana was voorgesteld. Het geweld laaide in juli zelfs op, toen de guerrilla een groot offensief inzette, dat uiteindelijk werd afgeslagen door het Colombiaanse leger.

President Pastrana lijkt niettemin vastbesloten om tot een akkoord te komen met de guerrilla, ondanks kritiek uit binnen- en buitenland dat hij teveel concessies doet. Zo trok het Colombiaanse leger zich vorig jaar terug uit een gebied ter grootte van Zwitserland om het vertrouwen van de guerrilla te winnen. Volgens critici misbruikt de FARC deze gedemilitariseerde zone voor de produktie van en handel in cocaïne. (AFP, AP)