Machlas helpt speels Ajax aan koppositie

Na tien speelronden heeft Ajax de koppositie in de eredivisie overgenomen van PSV. De Amsterdamse club profiteerde gisteravond van het puntenverlies dat de Eindhovense club zaterdagavond had geleden. Een etmaal na het 2-2 gelijkspel van PSV tegen FC Twente won Ajax met 6-1 van FC Den Bosch. De Griek Machlas scoorde drie keer in de Arena en lijkt zijn vormcrisis te boven.

PSV leed voor het eerst puntenverlies in de nationale competitie. Vier dagen na de 4-1 nederlaag tegen Glasgow Rangers in de Champions League verspeelde PSV een comfortabele 2-0 voorsprong tegen FC Twente. De Schot Booth maakte in de laatste vier speelminuten twee identieke doelpunten. Aan de treffers gingen dekkingsfouten van PSV vooraf. De Ghanese debutant Addo, pas hersteld van een blessure, bood zijn tegenstander Booth te veel ruimte.

PSV leek op weg naar de negende opeenvolgende competitiezege. Van Nistelrooy en Kolkka (hij kreeg de voorkeur boven Khohklov) zorgden voor een 2-0 tussenstand. De spelers van FC Twente leken niet meer te geloven in een gelijkspel, maar de club van trainer Rutten kreeg alle medewerking. Zijn collega Gerets hekelde de instelling van de PSV'ers. ,,Een paar spelers zaten er doorheen. Dat neemt niet weg dat we ons nooit op deze manier hadden mogen laten verrassen.'' In de Arena kreeg Machlas het publiek op de banken met twee rake kopstoten en een benutte strafschop. De Griekse spits speelde de afgelopen weken onder toenemende druk. Hij kwam nauwelijks tot scoren en hij was niet gewend aan het combinatiespel van Ajax. Bij zijn vorige werkgever Vitesse stond hij in de punt van de aanval en kon bij rustig wachten op aanspeelbare ballen. Bij Ajax had hij zijn transfersom van negentien miljoen nog niet kunnen waarmaken.

Tegen FC Den Bosch kreeg Machlas alle ruimte. De Brabantse club behoort tot de degradatiekandidaten en legde Ajax geen strobreed in de weg. Trainer Koopmans had gekozen voor een sterke verdediging, na de afstraffing van vorige week tegen PSV. Toen verloor FC Den Bosch met 7-0. Nu bleef de nederlaag beperkt tot een verschil van vijf treffers. Voor het speelse Ajax scoorden Laudrup, Knopper en Witschge op een nieuwe grasmat. In de Arena zijn dit keer graszoden uit Drenthe gelegd.

De winnende trainer Wouters keek na afloop met een tevreden gezicht naar de tussenstand op Teletekst. Hoewel Ajax een wedstrijd meer heeft gespeeld dan PSV, is de koppositie een teken van herstel. Afgelopen donderdag won Ajax in het UEFA-Cuptoernooi met 3-0 van Hapoel Haifa. Tegen FC Den Bosch was het veldspel minder goed verzorgd, maar Wouters had geen reden voor pessimistische geluiden. ,,Zo slecht zijn we blijkbaar niet'', refereerde hij aan de kritische geluiden in de media.

Willem II herstelde zich van de 4-3 nederlaag tegen Sparta Praag in de Champions League. In Tilburg won de thuisclub met 1-0 van MVV. Aanvaller Sanou uit Burkina Faso bleek eens temeer een succesvolle invaller. Hij scoorde een kwartier voor tijd. Doelman Van Fessem maakte een goede indruk als invaller voor de Belg Mampaey. Hij is minimaal een maand uitgeschakeld wegens een enkelblessure. Willem II speelt morgenavond tegen Spartak in Moskou de vijfde en voorlaatste wedstrijd in de Champions League.

Bij FC Utrecht kan trainer Wotte weer even ademhalen. Na vier opeenvolgende verliespartijen won FC Utrecht gistermiddag met 4-1 van RKC. De Jong scoorde twee keer in Nieuw-Galgenwaard. Cambuur Leeuwarden behaalde de eerste competitiezege van dit seizoen. Tegen De Graafschap wonnen de Friezen met 1-0. Scharrenburg was de doelpuntmaker.