Ku Klux Klan

Slechts zestien leden van de racistische Ku Klux Klan hebben zaterdag in New York onder politiebescherming gedemonstreerd, omringd door duizenden tegendemonstranten. Een rechter bepaalde vrijdag dat `de Klan' mocht demonstreren op voorwaarde dat de gezichten van de Klan-leden – die traditioneel onder een kap verdwijnen – onbedekt zouden blijven. Sommige KKK-leden probeerden hun gezicht alsnog achter een Amerikaanse vlag te verbergen. De rechter had de KKK verboden gebruik te maken van een geluidsinstallatie. De betoging vond dus in stilte plaats. Na een uur – in plaats van de twee uur die waren toegestaan – lieten de zestien betogers zich, de nazigroet brengend, onder politiebescherming wegleiden, nagehoond door de tegendemonstranten. De KKK weet later het geringe aantal demonstranten aan het rechterlijke bevel niet gemaskerd de straat op te gaan. Doel van de KKK-demonstranten was een protest te laten horen tegen de vermeende inperking van hun recht op vrije meningsuiting.

(Foto Reuters)