Krijgsmacht

Zet het leger in om tijdens het EK voetbal volgend jaar de politie te ondersteunen, suggereerde afgelopen week Jaap de Hoop Scheffer. De CDA-leider had groot gelijk dat hij de knuppel in het hoenderhok gooide. Maar het merendeel van zijn collega's reageerde afwijzend.

De kans dat Nederland en België in staat zijn de te verwachten rellen adequaat te bestrijden is klein. Door de krijgsmacht erbij te betrekken zou de politie minder massaal in actie hoeven te komen waardoor er voldoende blauw beschikbaar blijft voor de normale werkzaamheden, redeneert het CDA.

De Hoop Scheffer vindt voorkomen beter dan genezen en staat daarin niet alleen. Een pas gehouden enquête wees uit dat 80 procent van de Nederlandse bevolking in juni volgend jaar hinder denkt te ondervinden van de hooligans. Binnen de stadions zal het waarschijnlijk wel rustig blijven, maar daarbuiten kunnen de problemen zeer gemakkelijk uit de hand lopen.

Op ernstige wijze zelfs, zoals een half jaar geleden in Rotterdam na het kampioensfeest van Feyenoord. En zoals bij het WK vorig jaar in Frankrijk, het EK van 1988 in Duitsland en het EK van 1992 in Zweden. Men sprak er toen schande van, maar Nederland leerde er kennelijk weinig van. Onze politie is mans genoeg om dit varkentje te wassen, zeggen de politici tegen elkaar en zij geloven het misschien ook wel.

De arrogantie wint het voorlopig van het gezonde verstand. Minister Peper beweerde vorig jaar nog, als burgemeester van Rotterdam, dat het inzetten van de Luchtmobiele Brigade sommige risicogroepen wel degelijk in het gareel zou kunnen houden. ,,Omdat die mensen een pakje dragen dat gezag uitstraalt'', legde hij geduldig uit.

Nu is hij echter van mening dat de politie voldoende mensen en middelen heeft om bij het EK de orde te handhaven. Waar zou hij die wijsheid vandaan halen?

Ook collega Korthals van Justitie zegt ervan uit te gaan dat de politie voor haar taak berekend is en zou overigens liever zien dat het naderend onweer in de media wordt genegeerd. ,,Het aanwakkeren van de ernst van de situatie vergroot de zorgen alleen maar'', klaagt hij als een man die moeilijkheden routineus voor zich uit pleegt te schuiven. Aan zijn zijde vindt hij premier Kok die eventueel pas een rol voor het leger ziet weggelegd wanneer de politie tekort zou schieten. ,,Laten we de militairen dan alvast een beetje op deze bijzondere vredesoperatie voorbereiden'', reageert De Hoop Scheffer bijdehand. Maar zo ver wil de premier weer niet gaan.

De politie zelf doet trouwens alsof er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht is. ,,Euro 2000 moet een groot feest worden'', zegt de vakorganisatie ACP met overslaande stem. ,,Het leger is nergens voor nodig. Dankzij een verlofstop beschikken we over twintig procent meer mankracht, waardoor tijdens het toernooi de dagelijkse politiezorg gewoon kan doorgaan.''

Nederland kan dus rustig gaan slapen. Heel rustig, benadrukt het PvdA-Kamerlid Van Heemst. In zijn ogen is de roep om militaire bijstand te gek voor woorden. ,,Moeten we hier soms een soort staat van beleg krijgen omdat een aantal landen tegen elkaar gaat voetballen?''

De realiteit vraagt helaas om drastische maatregelen. Voor de wedstrijd van overmorgen tussen Borussia Dortmund en Feyenoord rukt de Duitse politie met groot materieel uit omdat aanhangers van beide partijen met elkaar in de clinch zouden willen gaan. Rotterdamse vandalen trokken begin van dit jaar een golf van vernieling door het centrum van Leverkusen bij gelegenheid van een vriendschappelijk duel met de plaatselijke club. Nu het een wedstrijd in de Champions League betreft en Feyenoord voor uitschakeling moet vrezen, worden de messen geslepen. De politie van Dortmund huldigt daarom het aloude principe: beter voorkomen dan genezen.

    • Ben de Graaf