Italianen opgelucht

,,Een dubbele vrijspraak'', riep de hoofdredacteur van het journaal opgewonden. De belangrijke zaken presenteert hij altijd zelf, en zo was het ook met de speciale uitzending van TG5, van de commerciële zender Canale Cinque. ,,Vrijspraak voor (oud-premier) Andreotti in Palermo, vrijspraak voor Ferrari in Parijs.''

Er zat zaterdagmorgen nog geen minuut tussen het nieuws uit Sicilië en dat uit Frankrijk. Hoofdredacteur Enrico Mentana hield zich in zijn eerste commentaar op de vlakte over Andreotti, die terecht stond op verdenking van banden met de mafia. Maar over Ferrari vertolkte hij de gevoelens van iedere Italiaan: volledig verdiend.

Een Italiaanse lobby omdat zonder Ferrari de Formule I niet meer zou bestaan? De macht van de commercie? Het waren geen onderwerpen hier. ,,Ik voel een grote voldoening over het vonnis'', zei Luca di Montezemolo, de president van Ferrari. ,,Dat erkende dat onze auto's volledig in orde zijn.''

Ondanks de regen gingen veel fans de straat op in Maranello, de thuisbasis van Ferrari bij Bologna. De pastoor luidde de klokken, voor een bruiloft, extra lang. ,,We hebben een extra race gewonnen, één die niet op het programma stond'', zei burgemeester Giancarlo Bertacchini.

Zondag komt er een groot scherm in Maranello. Nu al kloppen de harten van de fans opgewonden bij de mogelijkheid dat Irvine voor het eerst sinds twintig jaar weer een wereldtitel binnenhaalt voor de Italiaanse stal.

    • Marc Leijendekker