Internationaal

LONDEN

De Europese beurzen hadden vanmorgen de wind in de rug. Het 1,7 procent hogere slot van Wall Street was vrijdag maar voor een deel door Europa opgepikt, zodat er vanmorgen nog wat in te halen viel.

Bij gebrek aan groot bedrijfsnieuws blikten handelaren vast vooruit op de belangrijke cijfers die deze week op de rol staan. De belangrijkste daarvan zijn de donderdag te publiceren kwartaalrekeningen over de Amerikaanse economie in het derde kwartaal. Van belang is niet alleen de economische groei, die naar verwachting wel eens spectaculair zou kunnen zijn, maar zeker ook de onderliggende prijsstijging. Die wordt gemeten als bbp-deflator: de mate waarin de waarde van het bruto binnenlands product moet worden gecorrigeerd om de volumegroei van het bbp te kunnen vaststellen.

Londen liep vanmorgen wat op, met een stijging voor de FTSE-index van 31 punten (0,5 procent) tot 6090 punten. Telecom was opnieuw in de belangstelling, na de reeks van kwartaalcijfers van vorige week én het bod van het Duitse Mannesmann op de gsm-operator Orange, dat een tegenbod van concurrent Vodafone op Mannesmann zou kunnen uitlokken. Ook British Telecom was gevraagd, met een koersstijging van 2,8 procent.

FRANKFURT

Mannesmann noteerde 1 procent hoger op basis van speculaties over een bod van Vodafone op het concern. DaimlerChrysler steeg 1,2 procent en liep daarmee vooruit op de derde-kwartaalcijfers die het concern donderdag publiceert. De DAX-index kon met 4 punten omhoog tot 5361 punten.

PARIJS

36 Van de 40 aandelen van de CAC-index stegen vanmorgen in Parijs, zodat de CAC 28 punten omhoog kon (0,6 procent) naar 4706 punten. Daarmee was Parijs een van de grote stijgers in Europa. Het financiële conglomeraat AXA steeg met 2 procent, op basis van gunstige vooruitzichten in de VS, waar het Congres er vrijdag mee instemde dat de grenzen tussen de banksector, de effectenhandel en verzekeren zullen worden geslecht. Dat is goed voor buitenlandse financiële bedrijven die in de VS actief zijn.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is de week goed begonnen. Het Nikkei-gemiddelde sloot vanmorgen met een winst van 209,99 punten (1,2 procent) op 17.648,79. Dat was vooral te danken aan de positieve stemming op Wall Street afgelopen vrijdag.

Ook de meeste andere beurzen in het Verre Oosten waren hoger. Zuid-Korea viel uit de toon met een daling van de koersindex met 2,52 procent. In Hongkong boekte de Hang-Sengindex een behoorlijke winst van 1,33 procent. De beurs in Australië sloot 0,64 procent hoger.