Hollandse steun voor Ferrari

De Nederlandse jurist J. van Rosmalen was een van de vijf leden van het Hof van Beroep dat de diskwalificatie van de Ferrari-coureurs Irvine en Schumacher ongedaan maakte en daarmee de spanning in het wereldkampioenschap in de Formule I terugbracht.

Van Rosmalen is al zes jaar lid van het hoogste rechtscollege van de internationale autosportfederatie (FIA). Deze maand werd hij opnieuw voor drie jaar gekozen in het Hof van Beroep, een college dat vanuit Parijs opereert. Oud-Heineken-directeur Van Rosmalen was vice-voorzitter van de KNAC en voorzitter van de KNAF.

Vrijdag luisterden de vijf juristen – behalve de 78-jarige Van Rosmalen een Portugees, een Griek, een Belg en een Oostenrijker – naar de argumenten van Ferrari om de diskwalificatie ongedaan te maken. Elke zaak wordt behandeld door ten minste drie juristen, die niet afkomstig mogen zijn uit de landen van de betrokken partijen. Volgens Van Rosmalen was het Hof unaniem van mening dat Ferrari ten onrechte was gestraft. Zaterdagochtend maakte FIA-voorzitter Max Mosley het vonnis bekend.

Was het een lastige beslissing?

Van Rosmalen: ,,We hebben wel eens moeilijker zaken gehad. Het was al snel duidelijk dat de afwijking van de luchtgeleiders bij de Ferrari's binnen de tolerantiegrens viel. Maar nooit stonden zoveel belangen op het spel.''

Formule I-baas Ecclestone liet vooraf weten dat hij de diskwalificatie `nonsens' vond. Was het moeilijk u niet te laten beïnvloeden?

,,Natuurlijk hebben we ons niks van alle commentaren aangetrokken. Als je daar je oren naar laat hangen, ben je weg. Druk van buitenaf hebben we niet gevoeld. Ik hoorde trouwens pas achteraf welk commentaar Ecclestone had geleverd op de diskwalificatie. Ecclestone kan zoveel roepen.''

Zit u zondagochtend om zes uur voor de tv en wie wordt kampioen?

,,Eerlijk gezegd kan dat me niet zoveel schelen. En als ik niet rechtstreeks kijk, zie ik de race wel later op de dag. Ik kijk er wel met een speciaal oog naar; of er misschien voor ons weer een zaak uitkomt.''