Het legioen vergeeft Tomasson zijn gemiste kansen

Een Deense vechtjas stond gistermiddag symbool voor de actuele situatie bij Feyenoord. Schaduwspits Tomasson miste vijf grote kansen tegen NEC. Hij schoot de bal zelfs voor open doel in de tribunes. Het Rotterdamse legioen had medelijden met de ongelukkige speler en scandeerde zijn naam. Tomasson had tenminste de mouwen opgestroopt en de meeste kansen gecreëerd. Dat weten ze in de Kuip meer te waarderen dan de halfbakken instelling van de meeste voetballers. Na vijf weken zonder overwinning behaalde Feyenoord een moeizame 2-1 zege op NEC.

Iets minder dan dertigduizend toeschouwers waren op de competitiewedstrijd afgekomen en daarmee toonde slechts een kleine minderheid haar ongenoegen over het slappe spel van de afgelopen weken. Het merendeel van de supporters staat nog steeds vierkant achter de club van rood en wit. De meeste fans zijn niet verwend met technische hoogstandjes en juichen al bij een simpele balafname of een manmoedige sliding. Ze herinneren zich de moeizame zegereeks van vorig seizoen, toen Feyenoord bij verrassing kampioen werd. Met als gevolg dat de trots van Rotterdam-Zuid dit seizoen in de Champions League mag spelen.

Komende woensdag speelt Feyenoord tegen Borussia Dortmund zijn voorlaatste wedstrijd in groep C van het bal der kampioenen. De Nederlandse titelhouder mag geen supporters meenemen naar de Duitse politie die op de ergste ongeregeldheden is voorbereid. Sommige Feyenoord-fans zijn vast van plan hun club te steunen, al was het maar omdat ze op Internet worden uitgedaagd door Duitse strijdmakkers. Feyenoord riskeert een schorsing, mocht het buiten de lijnen uit de hand lopen. De meeste Duitse stadions werken als een rode lap op de supporters van Feyenoord. Eerder zorgden zij voor rellen in Bremen, Stuttgart, Leverkusen en Mönchengladbach.

De spelers van Feyenoord voelen zich ook uitstekend thuis op Duitse voetbalbodem. Feyenoord speelde zijn beste bekerwedstrijden tegen Werder Bremen (1995) en VfB Stuttgart (1998). Gezien de povere prestatie tegen NEC lijkt een herhaling niet waarschijnlijk. Konterman toonde zich pessimistisch. ,,De Duiters zullen geen poep in de broek voelen, na het bekijken van de videobeelden'', sprak hij met Overijssels accent.

Feyenoord moet van Borussia Dortmund winnen om plaatsing voor de tweede ronde van de Champions League in eigen hand te houden. Bovendien moet Feyenoord zijn twee beste spelers missen. Van Wonderen heeft nog te veel last van een liesblessure. Van Gastel kreeg tegen NEC last van een hamstring. Onderzoek in het ziekenhuis maakte duidelijk dat de aanvoerder een spierscheuring heeft opgelopen. Wellicht krijgt Van Vossen door de noodzakelijke omzettingen een kans op eerherstel. De linksbuiten kreeg tegen NEC een plaats op de tribune toebedeeld. Zijn vervanger Samardzic speelde een redelijke wedstrijd.

Trainer Beenhakker fronste na afloop zijn borstelige wenkbrauwen. De veel geplaagde en licht bekritiseerde coach moest gisteren al zijn verbale bagage tevoorschijn toveren om de vormcrisis van zijn spelers te bagatelliseren. Hij nam het op voor de falende Tomasson en daarvoor was zeker iets te zeggen. Het missen van kansen noemde Beenhakker de charme van een voetbalwedstrijd. ,,Anders krijgen we een korfbaluitslag van 23-21 zoals bij Ons Eibernest tegen Wordt Kwiek.''

Beenhakker ontkende dat het gebrek aan scherpte bij Tomasson te maken had met een gebrek aan zelfvertrouwen. De Deense international is een krachtenverslindende speler die voor het vijandelijke doel gebrek aan koelbloedigheid vertoont. Niet voor niets kreeg de Braziliaanse topscorer Romario een jaar of vijf geleden van zijn Nederlandse trainer Cruijff het dringende advies zo weinig mogelijk meters af te leggen bij FC Barcelona.

Maar Tomasson is een dienende speler die veel vuil werk moet opknappen voor de Argentijnse spits Cruz. Mits in goede vorm, vormen ze een koningskoppel. De behendige Tomasson cirkelt anderhalf uur rond de statische Cruz, die met zijn technische vernuft iedere verdediger tot wanhoop kan drijven. Maar Cruz kan de laatste maanden zijn draai niet vinden en wekt irritatie bij zijn medespelers. Volgens een anonieme bron (door Beenhakker als `papegaai' aangeduid) wordt de Argentijn zelfs uitgekotst door de meeste Feyenoorders. Hij zou zich ten onrechte de status van vedette toeëigenen. Cruz verliest elke week aan populariteit bij zijn achterban.

Nee, dan Tomasson, met zijn blozende wangen en onschuldige blauwe ogen. Hij kan voorlopig geen kwaad doen in de Kuip. De supporters herinneren zich zijn belangrijke doelpunten in de Champions League tegen Rosenborg en Boavista. Zijn gemiste kansen tegen NEC vielen hem niet aan te rekenen, temeer daar Feyenoord de zege met pijn en moeite kon veiligstellen. Bij gebrek aan scorende spitsen kwamen de schutters uit de tweede en derde linie.

Verdediger Konterman scoorde vlak voor rust met een ziedend schot uit een vrije trap. Middenvelder Bosvelt maakte halverwege de tweede helft het beslissende doelpunt. Een paar minuten na de gelijkmaker van Renfurm scoorde Bosvelt (à la Bakhuys) met een kopbal. De aangever was Kalou, die op het punt stond te worden vervangen. De hand van Beenhakker was, gelukkig voor Feyenoord, nog even onzichtbaar gebleven.

    • Jaap Bloembergen