GLUREN MET WEBCAMS

Jennicam is een begrip op Internet. Op de site www.jennicam.com staat een, als een lemma uit een woordenboek vormgegeven, uitleg. Jennicam is: 1) een real-time blik in het leven van een jonge vrouw; en: 2) een ongedramatiseerd fotografisch dagboek voor publiek gebruik, in het bijzonder op Internet.

Toen studente Jennifer Ringley in 1996 een permanente Internetverbinding kreeg op de universiteit in Pennsylvania, besloot ze haar leven uit te zenden op het Web. Ze was toen 21. Al snel kreeg ze volgens eigen zeggen 100 miljoen hits per week, veelal van hitsige Internetgebruikers die hoopten een glimp op te vangen van een naakte Jennifer.

Toen ze een jaar later afstudeerde en een eigen appartement in Washington D.C. betrok, had Jennifer geen gratis Internetaansluiting meer, en webruimte en bandbreedte huren was veel te duur vanwege het grote aantal bezoekers dat ze trok. Dat zou een paar duizend dollar per maand kosten. Met haar baan als beginnend webontwerper was ze net in staat de huur van haar flat te betalen. Toen deed ze iets wat op grote verontwaardiging stuitte van haar vaste bezoekers: ze opende een commerciële site. Wie haar wilde zien, moest voortaan toegang betalen.

Thans krijgen leden voor 30 gulden per maand onbeperkt toegang tot het leven van Jennifer, die in haar huis een stuk of 10 webcams (waaronder 2 in haar slaapkamer en 2 in de eetkamer) heeft opgesteld. Haar populariteit is iets gedaald sinds er betaald moet worden. Jennicam krijgt nu ongeveer 35 miljoen hits per week in plaats van 100 miljoen.

Jennifer Ringley was de eerste vrouw die haar leven ongecensureerd op Internet tentoonstelde. Tientallen journalisten, wetenschappers en zedenprekers hebben zich verbaasd, bewonderend of afkeurend over het fenomeen uitgelaten. Over één ding is bijna iedereen het eens: Jennicam heeft een nieuwe dimensie aan het voyeurisme toegevoegd. Veel bloot en seks is er niet te zien op de site, toch loggen dagelijks tienduizenden gebruikers in om Jennifer te zien. Volgens Leo Hindery, directeur van het grootste Amerikaanse kabeltelevisiebedrijf, zijn dat allemaal zielige mannen, die Jennifer als hun `virtuele vriendin' zien. Het Amerikaanse bisschoppencollege heeft medelijden met Jennifer: ze heeft geen echt leven. (Tekst: Marie-José Klaver, beeld: www.jennicam.com)

    • Marie-José Klaver