Giulio Andreotti vrijgesproken in mafiaproces

Giulio Andreotti, zevenvoudig premier van Italië, is vrijgesproken van de beschuldiging dat hij de politieke beschermheer van de mafia is geweest.

De 80-jarige Andreotti, symbool voor het naoorlogse politieke bestel, werd zaterdag door de rechtbank van Palermo vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De motivatie van het vonnis komt over een paar weken. Daaruit moet blijken of er naar het oordeel van de rechters geen geldige, onvoldoende of tegenstrijdige bewijzen tegen Andreotti zijn aangevoerd.

Andreotti werd ervan beschuldigd decennia lang de mafia te hebben beschermd, in ruil voor stemmen waarmee hij zijn politieke machtsbasis uitbouwde. De openbare aanklagers hadden vastgesteld dat rond politieke vrienden van Andreotti op Sicilië een mafiageur hing. Mafia-informanten hebben daar gedetailleerde beschuldigingen aan toegevoegd over contacten tussen Andreotti en toonaangevende peetvaders. Kennelijk achtten de rechters, die als onkreukbaar te boek staan, deze beschuldigingen onbetrouwbaar of onvoldoende onderbouwd.

Minister van Buitenlandse Zaken Lamberto Dini, een volgeling van Andreotti, zei dat de uitspraak ,,een periode van onze geschiedenis rehabiliteert''. Omdat Andreotti zo'n centrale rol heeft gehad in de naoorlogse politiek en wel `Mr. Italy' werd genoemd, presenteerden sommigen het proces als een onderzoek naar vijftig jaar christen-democratisch bewind. De vraagtekens bij de geloofwaardigheid van mafia-informanten zullen het moeilijker maken soortgelijke processen te voeren.

Andreotti reageerde onderkoeld. ,,Ik moet bekennen dat ik wel wat geëmotioneerd ben'', zei hij zaterdag. Gisteren zei hij zich ,,als mens beschadigd'' te voelen. ,,Niemand kan me die jaren teruggeven.''

MESSEN TREKKEN:pagina 5

    • Marc Leijendekker