FRANK GROOTHOF

Kinderheld Frank Groothof bewerkt al jaren beroemde opera's voor de jeugd. Een belangrijke charme van die opera's is het het tussen-de-schuifdeurengevoel; Groothof vertelt vrijwel in zijn eentje de opera na, met behulp van een paar lappen en gekke hoedjes. Dat hij doorlopend de muziek en het verhaal wijzigt, draagt juist bij aan die charme. Evenmin deert het dat Groothof niet echt kan zingen en zijn muzikanten niet kunnen acteren.

Groothof brengt zijn operabewerkingen ook uit op cd's, zoals nu Boris Godoenov van Modest Moesorgski en Koning Arthur van Henry Purcell. Koning Arthur heeft hij wel erg ingrijpend bewerkt. Het verhaal is totaal anders en de muziek is slechts voor een klein deel origineel. Verder is het één grote Purcell-potpourri waarin zelfs plaats is voor een fragment uit Also sprach Zarathustra van Richard Strauss.

Het gestileerde amateurisme dat zo grappig en ontroerend werkt op het podium, wekt op de cd's voornamelijk ergenis op. Vooral het slechte zingen van de cast is moeilijk te verdragen. Bovendien is Groothof wel erg lang aan het woord om de ingewikkelde plots uit te leggen. Dan lijken de opera's meer op hoorspelen met achtergrondmuziek. De cd's zijn daarom hoogstens aardige souvenirs voor hen die de voorstellingen zagen.

Frank Groothof: Boris Godoenov (Vanguard Classics 99198). Koning Arthur (Vanguard Classics 99051).

    • Wilfred Takken